Ce trebuie să includă o examinare ginecologică făcută ca la carte?!

By: | Tags: | Comments: 0 | October 10th, 2017

Care sunt investigațiile esențiale în ginecologie, în ce constă examenul ginecologic și care sunt avantajele ecografiei endovaginale față de cea abdominală.  Aflați răspunsul la toate aceste întrebări de la doamna doctor Elena Vasileva – medic ginecolog-obstetrician, categorie superioară, competențe în imagistică ecografică din cadrul Centrului Medical Promed.

Astăzi este util să te poți orienta în multitudinea de investigații ginecologice pentru a putea diferenția o examinare ginecologică completă, competentă și atentă, care parcurge toate etapele obligatorii față de o examinare ginecologică superficială de multe ori responsabilă de greșeli diagnostice și terapeutice.

DECI, ÎN CE CONSTĂ O EXAMINARE GINECOLOGICĂ CORECTĂ ȘI CE INVESTIGAȚII INCLUDE?

O investigație ginecologică întotdeauna începe cu examinare cu valvele, bineînțeles în urma unei discuții deschise cu medicul pentru a mai degaja situaţia un pic tensionată, adesea fiind prezentă în special la tinerele domnișoare.

  • EXAMINAREA CU VALVE
Examinarea cu valve este prima etapă obligatorie ce presupune inspecția organelor genitale externe (vulva, vaginul și colul uterin) unde poate fi un sediu al cancerului mut de col, care nu se manifestă. Această examinare poate vizualiza:
  • O leziune vulvară
  • Afecțiuni cu transmitere sexuală
  • Infecții vaginale
  • Polipi vaginali sau orice fel de leziune cervicală

La această etapă se face și recoltarea unor analize în special testul Papanicolau (screening-ul cancerului de col uterin) fără de care insist că nu se prescrie nici un tratament în specialitatea ginecologică, fiind un examen obligatoriu odată pe an.

De asemenea la examinarea cu valve se recoltează un examen cito-bacteriologic a secreției vaginale prin care aflăm dacă avem o infecție cu o ciupercă și se pot face și prelevării pentru determinarea unei infecții cu mycoplasme, chlamydia etc.

  • TACTUL VAGINAL SAU EXAMINAREA BIMANUALĂ

A 2 etapă a examinării ginecologice este tactul vaginal – palparea bimanuală ce oferă medicului o multitudine de informații.

În primul rând despre poziția și volumul uterului, și tot la această examinare se pot identifica niște formațiuni chistice sau se poate diagnostica o afecțiune inflamatorie pelvină.

  • EXAMINAREA ECOGRAFICĂ

În urma primelor 2 etape, în mintea medicului deja este schițat un diagnostic primar care trebuie să îl argumenteze prin investigații paraclinice – cea mai accesibilă și neinvazivă fiind ultrasonografia.

În examinările ginecologice ecografia preferențială este cea transvaginală și nu cea abdominală care este adoptată doar în cazul ecografiei obstetricale care au depășit trimestru I de sarcină.

Ecografia oferă informații despre structura uterului care măsoară și localizează prezența unor fibroame uterine și despre structura ovarului.  Examinarea dată e capabilă să prezinte detalii despre ovulație și va semnala prezența unor formațiuni chistice sau vegetaţii intrachistice.

Tot cu ajutorul examenului ecografic se schițează probabilitatea unei tumori de ovar, cancer, chist being, însă diagnosticul de certitudine se face întotdeauna, în urma extirpării formațiunii chistice fiind văzută la doar la laborator.

  • COLPOSCOPIA

Colposcopia se indică în cazul în care la examenul cu valve se depistează o leziune pe col (rană) și în urma rezultatului Papanicolau care prezintă o anomalie.

O metodă vizuală cu ajutorul unui aparat care mărește și studiază exteriorul colului uterin, nu doare fiind neinvazivă, se face cu un instrument optic pentru a mări leziunile cervicale și a le analiza.

Sigur că presupune și anumite teste cu acid acetic sau lugol care oferă informații suplimentare referitor la gravitatea acestor leziuni cervicale și în funcție de gradul de gravitate se adoptă o metodă terapeutică adecvată și corectă.

Trebuie să rețină toate domnișoarele

că afecțiunile de col uterin evoluează silențios și faptul că nu ai nici un simptom supărăcios îți conferă o  securitate falsă care mai apoi poate avea urmări grave. Prin urmare este în favoarea ta să respecți verificările anuale de rutină.

Iar greşelile terapeutice se fac din cele mai multe ori din cauza unei incomplete sau superficiale examinări, este important ca înainte de a alege o metoda terapeutică să aibă loc o diagnosticare completă și veridică chiar dacă presupune mai mult timp și mai multe costuri.

!! Ceea ce trebuie să aleagă fiecare femei este – Prevenția.

Pentru a face o programare la doamna doctor Eleva Vasileva – puteți apela (022) 71-92-52 sau (022) 74-34-13

Promed avem totul pentru sănătatea ta!