+(373) 22-71-92-52 +(373) 22-44-57-58
Biomicroscopia oculară

Ce este biomicroscopia oculară ?

Biomicroscopia oculară – o investigaţie oftalmologică ce ne permite o examinare microscopică a polului anterior, polului posterior şi a vitrosului cu ajutorul căreia pot fi depistate leziuni la nivelul pleoapelor, conjunctivitei, şi a sclerei corneei.

Examinarea biomicroscopică ne permite observarea grosimii şi a profunzimii ţesuturilor oculare.

Indicaţiile pentru o examinarea biomicroscopică:

Biomicroscopia este indicată în examinarea fundului de ochi, şi în a stabili diagnosticul afecţiunilor retinei şi pe cele ale coroidei, fiind o investigaţie oftalmologică obligatorie Datorită biomicroscopului, oftalmologul are posibilitatea să vadă în detalii partea anterioară şi posterioară a ochiului.Înainte de a recomanda lentile de contact, oftalmologul va face cu ajutorul biomicroscopului un test pentru evaluarea filmului lacrimal. Cantitatea de lacrimi trebuie să fie suficientă pentru a permite purtarea confortabilă a lentilelor de contact. Acesta se face cu sau fără fluoresceină.

Examinarea vitrosului se face pentru a depista: hemoragii, dezlipirea de vitros, degenerări retiniene (flocoane), paraziţi, corpi străini, sau opacităţi.

Examinarea biomicroscopică a cristalinului şi a retinei se face cu ajutorul picăturilor cu efect dilatator a pupilei ce oferă posibilitatea oftalmologului să examineze cu precizie fundul ochiului.

Examinarea cristalinului se face pentru a aprecia transparenţa acestuia, care odată cu vârsta scade, dar şi forma, dimensiunile, aderentele şi mobilitatea acestuia. Se pot examina straturile cristalinului şi depista apariţia cataractei.

Examinarea retinei îl poate ajuta pe medic să detecteze indicii importante despre prezenţa unor afecţiuni, cum ar fi diabetul şi hipertensiunea arterial.