+(373) 22-71-92-52 +(373) 22-44-57-58
Oftalmoscopia

Oftalmoscopia sau examinarea fundului de ochi – o investigaţie oftalmologică de rutină, obligatorie o dată pe an, după vârsta de 40 de ani de toate persoanele. Datorită acestei examinări medicul oftalmolog poate depista atât afecţiuni de natură oftalmologică cât şi unele boli cardiovasculare sau infecţioase.

Investigaţia se face cu ajutorul oftalmoscopului direct sau indirect cu o durată medie de 2 – 3 minute.

În cadrul acestei examinări, medicul oftalmolog îşi pune pe cap o cască. Aceasta este prevăzută cu o lumină, iar ochiul pacientului este investigat printr-o lentilă.

Oftalmoscopia este indicată pentru a stabili diagnosticul afecţiunilor retinei si pe cele ale coroidei (membrana lipita de retina), oferind posibilitatea de a observa vascularizaţia retiniana, care poate fi modificata de numeroase boli.

Este o investigaţie recomandată  în cazul diabeticilor, deoarece aceştia sunt predispuşi la apariţia retinopatiei diabetice, o boală ce duce la degradarea vaselor de sânge în interiorul retinei, până la pierderea vederii.

Oftalmoscopia mai poate depista astfel de afecţiuni precum: ateroscleroza, tensiunea, anemia, leucemia, glaucomul şi tuberculoza.

Examenul fundului de ochi  o investigaţie ce a evoluat mult in ultimii ani si este tot mai des utilizată nu numai pentru tratarea ochilor ci si ca mod de investigare de sine stătător pentru afecţiuni ale creierului.