Ce reprezintă cataracta?
Cataracta este una dintre manifestările procesului fiziologic de îmbătrânire. Această boală apare de cele mai multe ori în a doua jumătate a vieții și se manifestă prin pierderea elasticității cristalinului. Cristalinul este responsabil pentru refracția luminilor pe retină și producerea unei imagini clare. Cu vârsta, nucleul moale, inițial transparent, devine dens, dobândește o culoare galbenă, brună sau gri.
Care sunt semnele de cataractă?
Cataractă este o încețoșare progresivă a cristalinului ochiului.
Cele mai întâlnite simptome ale cataractei sunt:
- o încețosare progresiva a vederii (care apare în mod treptat)
- vedere scăzută
- scaderea sensibilitătii la contrast și denaturarea culorilor (acestea par mai întunecate)
Dacă aveți simptome de scaderea a vederii, este necesar să consultați medicul specialist. Eliminarea timpurie a cataractei poate restabili complet vederea. Odată cu progresia cataractei, vederea scade în mod semnificativ.
Este cataracta detectată numai la vârstnici?
70% dintre persoanele în vârstă de aproximativ 60 de ani au cataractă. La vârsta de 70 de ani, cataracta este detectată deja la 90% din oameni. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că această boală se poate dezvolta în toate perioadele vieții. Există cataracta congenitală care se găsește la nou-născuți sau în primii ani de viață a unui copil. In cazurile care apare la o vârstă fragedă, factorii pot fi radiațiile ultraviolete, diabetul, bolile sistemice, leziunile oculare, anumite medicamente etc.
Cum este posibil de redus riscul de cataractă și progresia acesteia?
Cataracta este considerată ca parte a procesului natural de îmbătrânire al organismului. Cu toate acestea, exista cateva modalități de a încetini dezvoltarea cataractei. In zilele însorite, chiar si iarna, se recomandă să purtați ochelari de soare sau pentru a proteja ochii de expunerea la radiații ultraviolete.
Fumatul are un efect dăunător asupra vederii, prin urmare, pentru a evita afectarea vizuală și complicațiile după îndepărtarea cataractei, merită să renunți.
In grupul de risc pentru cataractă, fac parte, de asemenea, persoanele care au prezentat boli oculare inflamatorii severe sau leziuni oculare,Aceste persoane sunt recomandate să fie examinate anual de către specialiștii oftalmologi pentru a depista dezvoltarea cataractei într-un stadiu incipient.
Cât de repede progreseaza cataracta?
De obicei, cataractă progresează de-a lungul anilor.
Cu toate acestea, în cazul în care cataracta este cauzată de diabet sau de o leziune oculară, progresia poate să se accelereze.
Cât de complicată este operația de cataractă?
Operația de cataractă este efectuată pe mulți pacienți pe an. Tratamentul cataractei prin facoemulsificare este modalitate sigură de a restabili vederea. Este cea mai des utilizată tehnică în tratamentul cataractei. Operația de cataractă prin facoemulsificare implică îndepărtarea cristalinului opacifiat și implantarea unui cristalin artificial în locul acestuia. Pacienții dupa tratamentul cataractei prezintă recuperare și îmbunătățire a vederii.