Medicul infectionist este principalul specialist în evaluarea clinică, epidemiologică, virusolgică şi imunologică a pacienţilor si se ocupă cu diagnosticarea, tratarea şi profilaxia bolilor infecţioase. Studiază detaliat apariţia, mecanismele de dezvoltare şi manifestările clinice ale bolilor infecţioase, cauzate de ingerarea agenţilor patogeni. Un specialist expert în bolile infecțioase este specializat în studierea unei varietăți de microorganisme, bacterii, care provoacă dezvoltarea unei varietăți de boli.
Infecționiștii studiază nu numai microorganismele, ci și imaginea generală a bolii. Medicul examinează cauzele, principalele mecanisme de dezvoltare a infecției, precum și metodele de tratament. Acest specialist este universal și lucrează cu o gamă largă de boli. La urma urmei, infecțiile pot fi în toate organele, astfel încât lista simptomelor pe care le puteți face referire la un specialist în boli infecțioase este destul de largă.
În ultima perioadă numărul pacienţilor cu patologie infecţioasă a crescut alarmant. În funcţie de aceste date rolul medicului este de a analiza statutul bolnavului, indicând o serie de investigaţii de laborator benefice pentru stabilirea diagnosticului veridic de boală infecţioasă.
Când să mergem la medicul infecţionist?
În prezent sunt multe motive pentru a face o vizită la medicul infecţionist. Cercetările permanente au arătat că agenţii infecţioşi se află în aproape toate bolile descoperite de până acum. Nu amânaţi programarea la medicul infecţionist în caz de apariţie a următoarelor simptome:
Ce boli tratează medicul infecţionist
Ce face un medic infecţionist
La începutul consultației, medicul infecţionist ascultă plângerile pacientului și analizează istoria bolii şi află dacă pacientul a avut contact cu pacienţi infectați și dacă a călătorit în zone infectate. Apoi urmează controlul medical general şi examinarea fizică. În caz de urgenţă, se prescrie vaccinarea împotriva bolii (tetanos, rabie).
Medicul infecţionist prescrie, de obicei, următoarele analize şi examinări:
Copiii, când au nevoie de consultarea medicului infecţionist?
În ultimii ani, medicii au observat o creștere constantă a bolilor infecțioase la copii. Chiar şi în prima perioadă a copilăriei, bolile infecțioase pot duce la complicaţii şi să se pot dezvolte în forme cronice. Toate acestea se întâmplă din cauza dezechilibrului ecologic din lume, care, la rândul său, devine principala cauză a răspândirii imunității scăzute la copii. Bolile infecţioase evoluează şi dobîndesc noi forme de dezvoltare. Cel mai rău lucru este că, copiii se îmbolnăvesc de boli infecţioase care nu sunt specifice pentru vîrsta lor, cum ar fi: chlamydia, infecţia HIV, toxoplasma.
Părinţii ar trebui să consulte un medic-infecţionist, în cazul în care copilul are următoarele simptome:
Dacă suspectați că aveți o infecție, indiferent de tipul acesteia, vă așteptăm la clinica ProMED pentru o consultație cu un specialist pentru stabilirea diagnosticului și tratamentului corespunzator. Pentru a afla mai multe detalii sau pentru a face o programare, puteti suna la numarul: 079990382.
We will call you back soon