Toamna aduce cu sine nu doar peisaje minunate si abundenta de culori, dar si schimbări de temperatură, umiditate și presiune atmosferică, iar aceste variații pot să ne influențeze starea de sănătate.
În acest sezon, devenim mai vulnerabili la anumite boli sau tulburări, iar cele deja existente se pot agrava pe fondul schimbării condițiilor atomsferice.
Iată care sunt cele mai frecvente boli ale toamnei:
-Bolile articulare
Odata cu venirea anotimpului ploios si rece, umezeala si frigul patrund in oase si durerile reumatice se intensifica. Alegerea terapiei potrivite pentru acestea trebuie sa tina cont de caracterele durerii.
Oricine poate suferi de dureri articulare din cand in cand, insa ne-am obisnuit sa asociem ideea de reumatism cu orice durere a articulatiilor, chiar daca aceasta poate fi cauzata de alte afectiuni acute sau cronice, precum osteoartrita, artroza.
Durerile articulare provocate de reumatism sunt resimtite ca un disconfort accentuat la nivelul unei anumite articulatii (incheieturile mainilor, de ex.); durerea isi poate schimba intensitatea in functie de conditiile de mediu.
-Infectii acute ale urechii
Infectiile la urechi, in special la copii, sunt mai susceptibile sa apara in timpul lunilor reci decat in orice alt sezon, potrivit medicilor. Modificarile climatice, mai ales datorita faptului ca aerul este mai rece, pot spori posibilitatea unei infectii acute a urechii.
Simptomele apar de obicei la 2-7 zile de la o raceala sau o infectie a tractului respirator superior. Simptomele unei infectii a urechii pot fi: durere la nivelul urechii, febra, scaderea apetitului, varsaturi, irascibilitate, tulburari ale somnului, ameteala si pierderea echilibrului.
-Gripa de sezon
Performanta sistemului imunitar scade in lunile de toamna din cauza scaderilor de temperatura si a umiditatii crescute, dar si a lipsei de Vitamina D. Acest lucru creste susceptibilitatea noastra la virusul care provoaca gripa.
Fiind o boala respiratorie, gripa se raspandeste de la o persoana la alta, mai ales prin tuse, stranuturi si chiar prin apropierea de o persoana bolnava.
Este posibil sa contractati gripa prin atingerea unei suprafete infectate cu virusul gripal, apoi transmiterea virusului la gura, nas sau ochi.
Pana la 20% din populatie poate fi afectata de gripa in fiecare an, iar simptomele sunt urmatoarele: febra ridicata, dureri corporale, dureri de cap, tuse uscata, oboseala.
Daca observati o modificare a starii de sanatate prin aparitia acestor simptome, o vizita la medic este cea mai eficienta solutie pentru un tratament corespunzator.
-Bronsita
Bronsita este o afectiune comuna a sistemului respirator caracterizata prin inflamarea bronhiilor terminale, caile respiratorii ce fac legatura intre trahee si plamani, prin care aerul este transportat la nivelul plamanilor. In urma inflamatiei apare mucusul (sputa), care determina la randul sau, tusea si respiratia greoaie. In cazul in care inflamatia se localizeaza si la nivelul traheei, si la nivelul bronhiilor, avem de-a face cu traheobronsita.
Este o afectiune comuna, ce nu tine cont de varsta sau sex. Totusi, copiii si persoanele in varsta prezinta un risc mai ridicat de imbolnavire, din cauza ca au un sistem imunitar mai vulnerabil.
Bronsita este o boala contagioasa, iar cauzele sale sunt agentii patogeni – virusuri, bacterii – in cazul bronsitei infectioase, dar si vaporii toxici sau praful, in cazul bronsitei iritative.
Bronsita poate fi acuta sau cronica si trebuie tratata in functie de forma cu care ne confruntam. In acelasi timp, mai putem vorbi si despre bronsiolita (intalnita mai ales la bebelusi si copii mici) si despre bronsita astmatiforma (cand bronsita se suprapune cu astmul).
Cele mai frecvente simptome ale bronsitei acute sunt: senzatia de arsura in piept, tuse seaca insotita de durere, urmata de tuse expectoranta, cu eliminare de sputa, secretii nazale, dureri de cap, frisoane, febra usoara, respiratie greoaie si suieratoare. Daca va confruntati cu aceste simptome, este indicata efectuarea unei consultatii pneumologice, pentru a va asigura ca tratati corespunzator forma de bronsita de care suferiti.
-Astenia de toamnă
Trecerea de la vară la toamnă implică un efort de adaptare care se reflectă și asupra stării de spirit. Multe persoane acuză toamna stări persistente de oboseală, slăbiciune și lipsă de energie, scăderea motivației, anxietate, tristețe, irascibilitate, probleme de concentrare, precum și tulburări de somn, cum ar fi insomnia sau somnolența excesivă. Toate aceste stări definesc astenia de toamnă, care este o formă de depresie ușoară.
-Sinuzita
Sinuzita apare atunci cand mucusul se acumuleaza in sinusuri, iar acestea devin iritate si inflamate.
Afectiunea mai poarta denumirea de rinosinuzita, deoarece sinuzita este aproape intotdeauna insotita de rinita, o inflamatie a nasului.
Exista doua tipuri de sinuzita: acuta si cronica.
Sinuzita este cauzata de virusuri, bacterii, fungi, alergii sau o reactie autoimuna.
Simptomele sinusitei:
Daca simptomele sunt grave si persistente, persoana afectata ar trebui sa ia legatura cu un medic.
–Faringita reprezinta inflamatia faringelui, cunoscuta si sub denumirea de „durere in gat”. Aceasta afectiune se manifesta prin disconfort la inghitire sau odinofagie (durere la inghitire). In majoritatea cazurilor, faringita este de cauza infectioasa si apare frecvent in anotimpul rece.
Principalele simptome ale faringitei sunt reprezentate de:
Daca te confrunti si tu cu unele din aceste boli sau ai careva simptome, nu evita sa te programezi la un ORL, pneumolog, ortoped, pediatru sau terapeut la numarul de telefon 079990382.
We will call you back soon