Foarte mulţi adulţi şi copii suferă de diverse boli ortopedice, care îi împiedică să se bucure pe deplin de viaţă şi să facă lucrurile pe care şi le doresc. Bolile nu afectează doar viaţa lor, ci şi liniştea şi fericirea celor apropiaţi, care îşi fac griji pentru ei şi îi ajută în lupta lor cu aceste afecţiuni. Este şi mai rău atunci când copiii sunt cei afectaţi de astfel de boli, pentru că viaţa lor abia a început, iar ei trebuie să renunţe la multe lucruri încă de mici. Cel mai important este ca, la depistarea unei astfel de boli, să ne adresăm la timp după ajutor calificat. De regulă, bolile ortopedice pot fi împărţite în două grupe convenţionale – dobândite şi congenitale. Ambele grupe sunt caracterizate prin caracterul de lungă durată a bolii şi, ca urmare, pentru tratarea acestora este nevoie de multe eforturi, curaj şi răbdare. Bolile sistemului locomotor ocupă un loc important în ortopedie. De regulă, ele apar pe fonul dezvoltării incomplete a oaselor, muşchilor şi articulaţiilor încă la formarea embrionului viitorului copil în uterul mamei.
Pe masura ce copilul tau creste, este posibil sa observi ca dezvoltarea sa fizica nu este perfect normala. Foarte multi copii pot avea afectiuni precum:
Platfusul
Majoritatea bebelusilor au platfus atunci cand se nasc, iar pe masura ce se dezvolta, talpa piciorului se arcuieste. La unii dintre ei, chiar si atunci cand cresc, talpile raman plate. Din cauza formei talpilor, micutii pot avea gleznele slabite, acestea parand a se intoarce catre interior. De cele mai multe ori platfusul nu constituie o problema majora pentru sanatate. Recomandarea medicilor este ca tratamentul sa fie inceput in cazul in care mersul devine dureros.
Mersul pe varfuri
Este o afectiune comuna in randul copiilor mici, in special in timpul celui de-al doilea an de viata, inainte ca mersul sa fie perfectionat. Dupa varsta de doi ani, la unii copii, aceasta tendinta dispare. In cazul in care, dupa varsta de doi ani, copilul merge exclusiv pe varfurile picioarelor, este obligatoriu sa fie evaluat de medicul ortoped. Aceasta manifestare poate sa caracterizeze si tulburari ale sistemului nervos sau paralizie cerebrala.
Degetele de porumbel – indreptate catre interior
In cazul bebelusilor, tendinta de a tine astfel degetele se manifesta natural pana la varsta de 8 – 15 luni (cand incep sa stea in picioare) si este o variatie normala a felului in care se aliniaza picioarele. Denumirea medicala (stiintifica) a acestei afectiuni este “anteversie femurala” si de cele mai multe ori nu necesita tratament.
Picioare cracanate sau genu varum
In cazul copiilor cu picioare cracanate, piciorul este curbat de la genunchi in jos, spre exterior. Este o afectiune de cele mai multe ori mostenita, dar poate sa fie si consecinta unor boli. Se poate observa cel mai des in cazul sugarilor si, in general, se va corecta odata cu cresterea. In cazul in care apare la un singur picior, poate fi semn al bolii lui Blount sau de rahitism – mai ales dupa varsta de doi ani.
Picioare in X sau genunchii apropiati – genu valgum
Intre 3 si 6 ani, la majoritatea copiilor se intalneste o tendinta moderata de a dezvolta “picioare in X”. Este o tendinta naturala, iar pentru ca picioarele sa se indrepte tratamentul nu este necesar aproape niciodata. In cazul in care afectiunea este severa sau daca genunchii ajung sa se ciocneasca in timpul mersului, medicul ortoped poate sa recomande tratamentul necesar.
Rahitismul este o boala care afecteaza dezvoltarea normala a oaselor. Se manifesta printr-o carenta grava a vitaminei D sau a calciului in organism. In cazul in care nu are o cauza genetica, rahitismul se trateaza prin imbogatirea dietei copilului cu vitamina D si calciu.
Sindromul Blount afecteaza tibia si se manifesta printr-o crestere anormala a capului tibiei care formeaza genunchiul. Se corecteaza printr-o interventie chirurgicala, cand copilul are varsta cuprinsa intre 3 si 4 ani.
Scolioza
Coloana vertebrala a oricarei persoane se curbeaza. Aceasta curbare este necesara miscarii, insa la 3 persoane din 100 apare o afectiune care se manifesta prin curbarea excesiva a coloanei in directia gresita. Cauza acestei boli ramane necunoscuta, insa se stie ca este o afectiune ereditara, asa ca aparitia la copii poate insemna ca unul dintre membrii familiei o are. Fetele sunt mult mai predispuse decat baietii.
Este o afectiune ce nu poate fi detectata decat dupa varsta de 14 ani. Majoritatea cazurilor nu necesita tratament, insa daca acesta este necesar, copilul va duce o viata normala dupa interventie.
Scolioza se manifesta dupa cum am spus printr-o curbare anormala a coloanei, ce are forma literei „S”, devine vizibila in timp si poate cauza disconfort. In cazurile foarte grave poate cauza probleme la inima.
Nu este o afectiune usor detectabila, dar in cazul in care medicul considera necesar va va cere sa mergeti la un ortoped, un medic specializat care sa va indice tratamentul cel mai potrivit.
Cu tratamentul prescris la timp si corespunzator – aproape orice copil poate avea o viata normala. Nu ezita sa contactezi specialistii nostri pentru a depista din timp orice afectiune de tip ortopedic. Pentru programare ne puteti apela la 079990382.
We will call you back soon