Chiuretajul diagnostic este un tip de biopsie cu ajutorul căruia se obţine ţesut endometrial (mucoasa uterului) şi ţesut al mucoasei canalului cervical al colului uterin, în scopul aprecierii stării sau precizării procesului patologic.
În hemoragia uterină, chiretajul este procedură terapeutică. Chiuretajul diagnostic endocervical și a cavității uterine, deseori este indicat mai ales femeilor cu vîrsta de peste 35 de ani, cu dereglări a ciclului menstrual sau în tratamentul hemoragiilor.
În prezent, chiuretajul este efectuat pentru a diagnostica şi trata o mulţime de boli ginecologice:
În timpul procedurii, se introduce chiureta şi se raclează pereții cavității uterului, sistematic, de la fund spre col, extrăgîndu-se fragmente de endometru, deseori sub formă de lambouri sau de țesut cerebriform sau formațiuni cu aspect polipos. La sfîrşitul raclajului, fragmentele de țesut sunt trimise în laborator în vederea examenului histologic. Histologia este necesară pentru a determina structura ţesuturilor obţinute în timpul chiuretajului. Histologia este cea mai importantă parte a investigaţiilor, deoarece anume ea dă posibilitatea de a distinge ţesutul normal de ţesut canceros sau de ţesut cu modificări precanceroase. În funcție de rezultatele primite, medicul specialist ginecolog va stabili o conduit terapeutică optimă, în mod individual, în dependență de cauzele bolii.
Chiuretajul diagnostic separat este o metodă extrem de informativă pentru depistarea cancerului în stadii incipiente.
Efectuarea chiretajului diagnostic endocervical și uterin
Chiuretajul diagnostic se efectuează sub anestezie locală sau generală, pe stomacul gol.
Timp de 2-3 ore după intervenție, pacienta se va află sub control medical.
Investigațiile preoperatorii:
– frotiul bacteriologic din vagin,
– analiza sîngelui pentru HIV/SIDA, sifilis, hepatita B,C;
– coagulograma (analiza de coagulare a sîngelui),
– analize clinice generale
– ECG,
– Ecografia vaginală.
Contraindicații pentru chiretajului diagnostic sunt: inflamația acută și sub-acută ale organelor pelviene, vulvovaginite specific (gonoreea, trichomoniaza, chlamidioza, ș.a.).
Ce este chiuretajul uterin?
Nu este nimic altceva decât o procedură de tip ginecologic, efectuată cu ajutorul fie a unui sistem vacuum, fie a unui instrument cu destinație specială, cu scop de diagnostic sau terapeutic. Esența întregului proces este preluarea stratului de suprafață al endometrului.
👀 Dacă urmați să faceți un chiuretaj uterin, medicul vă va recomanda să faceți unele analize și să respectați anumite reguli: cu 2 săptămâni înainte de chiuretaj se va stopa administrarea oricăror medicamente, iar înainte cu 2-3 zile, se va practica abstinența sexuală și lipsa de utilizare a produselor de igienă intimă. De asemenea, cu 12 ore înainte, este recomandat de a renunța total la mâncare și apă.
Chiuretajul este o intervenție chirurgicală, de aceea se face anestezie generală sau locală. Întregul proces poate dura, în medie, 40-50 minute.
📍După cum am afirmat mai sus, există 2 obiective primordiale pentru procedura respectivă:
1️ De diagnostic( histologic): în caz de suspecție la cancer de col uterin, infertilitate, menstruații lungi și dureroase, menstruații neregulate, sângerări între menstruații;
2️ Terapeutic: în caz de miom uterin, hiperplazie endometrială, polip uterin, polip de col uterin, endometrita, post-partum, sarcină oprită în evoluție, avort spontan, sarcină extrauterină.
După chiuretaj, este necesară o anumită perioadă de recuperare. Femeia va simți, în primul rând, durere, slăbiciune, somnolență și va prezenta secreții vaginale hemoragice.
Prima menstruație după chiuretaj posibil va întârzia, dar maxim cu 5-6 zile; în caz de amenoree cu durată de luni, este necesar consultul ginecologic.
La fel ca înainte, după chiuretaj sunt promovate anumite reguli:
Pentru a va face programare pentru un consult ginecologic ne puteti apela la numarul 079990382! ❤️Aveți grijă de voi!