Un reumatolog este un medic care diagnostichează, tratează și previne bolile țesutului conjunctiv. Include oase, cartilaj, ligamente și chiar sânge în sine. În plus, țesutul conjunctiv este implicat în structura oricărui organ, astfel încât 30% din toate bolile interne, într-un fel sau altul, pot fi legate de reumatologie. Dar cel mai adesea oamenii solicită sfatul unui reumatolog cu dureri articulare.
Ce te poate ingrijora?
Poate că cea mai frecventă boală din acest profil este artrita reumatoidă. Este diagnosticat la 0,5 – 2% din populația adultă, dar sunt afectate toate grupele de vârstă, inclusiv copiii și vârstnicii. Debutul maxim al bolii este cuprins între 30 și 55 de ani. Mai mult de jumătate dintre pacienți, după 10 ani de la debutul bolii, sunt obligați să renunțe la slujbă din cauza dizabilității dezvoltate.
În majoritatea cazurilor, totul începe cu înfrângerea a mai mult de trei articulații, deși nu neapărat – în schimb, pot prevala dureri articulare, rigiditate matinală la nivelul articulațiilor, deteriorarea stării generale, umflarea ganglionilor limfatici, slăbiciune, scădere în greutate, temperatură scăzută a corpului. Când apar aceste semne, trebuie să contactați un reumatolog cât mai curând posibil!
Un alt flagel al timpului nostru este osteoporoza (o scădere a densității osoase, ducând la fracturi osoase). Boala este frecventă la persoanele cu vârsta peste 60 până la 70 de ani și la femeile în menopauză. Osul începe să se subțieze fără niciun simptom, o persoană nu poate nici măcar să suspecteze că are osteoporoză până când cade și rupe un picior sau un braț, iar acesta este un diagnostic târziu. Metodele moderne de diagnostic nedureroase vă permit să vedeți pierderea densității osoase de la 1 la 2% și să urmăriți efectul terapiei.
Osteoartrita la fel face parte din acest domeniu si este o boală articulară asociată cu distrugerea tuturor componentelor sale. De regulă, osteoartrita se dezvoltă treptat și de cele mai multe ori se manifestă în articulații mobile (cot, genunchi, umăr etc.).
Toate tipurile de osteoartrita se caracterizează prin simptome comune:
• la început, durerile se dezvoltă treptat, apar doar în timpul efortului;
• durere la nivelul articulațiilor la ieșirea din pat sau de pe un scaun (după o lungă ședere în poziție culcată sau așezată);
• rigiditate matinală până la 30 de minute;
• umflarea articulațiilor;
• crăpături în articulații.
Factori de risc pentru apariția osteoartritei:
• predispozitie genetica;
• supraponderal;
• stres crescut la nivelul articulațiilor;
• bătrânețe (deteriorarea articulației);
• perioada postmenopauză;
• leziuni sau operații anterioare la articulații.
Sfatul unui reumatolog.
Mișcarea, în general, are un efect benefic: crește fluxul sanguin, îmbunătățește nutriția țesuturilor și crește tonusul muscular, ceea ce atenuează efectele stresului asupra articulațiilor. Prin urmare, sunt necesare exerciții de fizioterapie, dar în timpul exercițiului trebuie evitată stresul la nivelul articulațiilor dureroase.
Masajul poate ajuta, de asemenea, la îmbunătățirea fluxului sanguin și a tonusului muscular. Fizioterapia și reflexoterapia au un efect bun.
Un reumatolog vă va ajuta să alegeți un tratament competent și procedurile medicale necesare. Cursul tratamentului conservator are ca scop eliminarea durerii și îmbunătățirea mobilității articulațiilor. În unele cazuri, este necesar un tratament chirurgical, ale cărui indicații sunt determinate de reumatologi și traumatologi ortopedici.
„Prevenirea unei boli este mai ușoară decât vindecarea”. Pentru o programare la un consult apelați (022) 71 92 52 sau 079 990 382.