Papiloamele cutanate sau negii tegumentari reprezinta formatiuni tumorale benigne ale pielii cu aspect de excrescenta cutanata pediculata, de culoarea pielii sau maroniu palid. Ele sunt adesea localizate în zone de frecare: sub braț, în zona inghinală, gât, pe față și chiar pe pleoape.
În cele mai multe cazuri, pacienții apelează la centrele medicale pentru a înlătura papiloamele din motive estetice. În plus, ele pot provoacă neplăceri – se freacă de lenjerie, haine și sepot ușor trauma la bărbierit sau epilare. Unele tipuri de papiloame ca urmare a vătămării constante sau a expunerii la razele ultraviolete pot duce la dezvoltarea unui proces malign.
Puteți elimina papiloamele în ziua programării, cel mai bine este să alegeți metoda de înlăturare în cadrul consultației cu medicul dumneavoastră.
Tipuri de papiloame
Familia papilomavirusurilor este foarte extinsă – include peste 170 de tulpini de virusuri din 27 de specii din 5 genuri. Unele dintre ele cresc semnificativ riscul de a dezvolta patologii canceroase.
De fapt, papiloamele sunt extrem de uniforme în natura și manifestările externe. Cu toate acestea, este important să fiți conștienți de alte tumori ale pielii care sunt adesea menționate ca un diagnostic preliminar de papilom.
Negii sunt excrescențe rotunde pe suprafața pielii cu o suprafață aspră. Au mai multe tipuri: plantare, plate, vulgare și filiforme. Apar strict datorită acțiunii papilomavirusurilor umane (HPV).
Condiloamele sunt papiloame de pe organele genitale: penis, labii și alte zone intime. Ele pot fi sub forma acelorași excrescențe asemănătoare degetelor ca și papiloamele. Dar, adesea formează ciorchini întregi sub formă de cuiburi cu papile la suprafață. Ele apar și datorită influenței virusului papiloma asupra celulelor mucoasei.
Nevi pigmentați cu suprafață papilomatoasă. Nevi se formează de obicei în primii ani de viață. Cu toate acestea, pot apărea mai târziu din cauza expunerii la lumina soarelui sau a predispoziției ereditare. Acestea sunt cauzate de proliferarea celulelor pigmentare în adâncimea pielii. În exterior, pot fi foarte asemănătoare cu negii.
Nevi epidermici și sebacei – există de la naștere, totuși, sunt foarte neobservați la o vârstă fragedă. După pubertate, încep să devină convexe și aspre.
Keratozele seboreice sunt excrescențe cu aspect extrem de variat pe piele. Pe lângă soiurile clasice cu o suprafață întunecată, lucioasă sau cornoasă, de dimensiuni mici, care pot fi numite adesea „papiloame”. Le place să fie localizate pe față (inclusiv pe pleoapă), pe corp în afara zonelor de frecare.
Neoplasme maligne. Adesea, cu un diagnostic preliminar de papiloame, se întâlnește cancer foarte diferențiat, ale cărui focare sunt asemănătoare verucilor. Acest lucru este valabil mai ales pentru membranele mucoase din gură, organele genitale și marginea buzei. Melanomul amelanotic este extrem de rar, dar poate fi similar cu papilomul.
Metode de înlăturare/tratare
Înlăturarea cu laser a papiloamelor
Înlăturarea undelor radio a papiloamelor (surgitron)
Înlăturarea papiloamelor cu azot
Papiloamele pot reapărea după înlăturare?
Papiloamele sunt înlăturate cu ușurință și, în majoritatea cazurilor, nu există recidive. Cu toate acestea, pe lângă papiloamele mari, în apropiere pot fi multe altele mici, care nu sunt întotdeauna vizibile nici pentru pacient, nici pentru medic. Ele pot crește și deveni vizibile. De asemenea, este important de înțeles că, dacă papiloamele apar în urma expunerii la HPV, atunci reproducerea continuă a acestor viruși poate provoca și noi papiloame în aproximativ aceleași locuri.
Ce papiloame nu pot fi înlăturate?
Nu puteți elimina papiloamele care nu au fost examinate de un dermatolog sau oncolog. Pentru pacienții și medicii care nu sunt familiarizați cu aceste boli, toate formațiunile arată la fel. Între timp, în stadiile inițiale, cancerul de piele și melanomul sunt foarte adesea similare cu papilomul. Singura metodă de diagnostic definitiv în astfel de cazuri este o biopsie cu examen histologic.
Nu este o procedură dureroasă din moment ce are loc sub anestezie locală cu o cremă anestezică sau anestezic injectabil. După efectuarea procedurii nu va fi nevoie de sutură, iar îngrijirea în urma intervenției presupune doar utilizarea unui antiseptic.
De aceea, este recomandat sa mergi la medic oricand observi aparitia unei excrescente cutanate. Acesta poate realiza mai multe investigatii amanuntite si poate recomanda cea mai potrivita metoda de tratament, care sa asigure indepartarea eficienta a papiloamelor. Pentru programare ne puteti contacta la numarul de telefon 079990382.