CE ESTE KERATOCONUSUL?
Keratoconusul reprezinta o afectiune oculara non-inflamatorie din categoria ectaziilor corneene, caracterizata prin deformarea si subtierea progresiva a suprafetei corneene, aceasta protruzionand intr-o anumita zona sub forma unui con. Printre cauzele acestei boli se numara:
CAUZA KERATOCONUSULUI
Primele manifestari sugestive pentru keratoconus survin de regula in ultimii ani ai adolescentei. Se crede ca aparitia keratoconusului se intampla dupa ce procesul de crestere inceteaza, intre 16 si 21 de ani. Printre factorii ce favorizeaza declansarea bolii se numara:
KERATOCONUL: SIMPTOME
Cele mai precoce semne de keratocon sunt:
DIAGNOSTIC
Pacientii sunt sfatuiti sa se prezinte la un control de specialitate daca acuza scaderi ale acuitatii vizuale, diplopie sau orice alt simptom de natura oftalmologica, pentru a fi diagnoticati si pentru a primi tratament de specialitate. In cazul in care corectia cu ochelari sau lentile de contact nu este satisfacatoare, specialistii recomanda ca pacientul sa fie consultat de catre un oftalmolog cu experienta in astfel de cazuri sau chiar cu o supraspecializare in acest domeniu.
Adesea keratoconul este diagnoticat in adolescenta. Scaderea acuitatii vizuale este principalul simtpom care determina prezentarea pacientului la medic.
Investigatia oftalmologica initiala in keratocon este reprezentata de examenul cu lampa cu fanta a corneei. Daca boala este avansata, aspectul corneei este foarte sugestiv si un specialist cu experienta in domeniu poate diagnostica foarte rapid cazul. In functie de etapa de evolutie in care este surprins keratoconul, medicul poate indica si alte investigatii mai exacte.
Pentru obtinerea unui diagnostic de certitudine se poate realiza topografia corneeana. Ea este de fapt o procedura diagnostica noninvaziva utila in realizarea unei harti topografice a curburilor de la suprafata corneei. Procedura se realizeaza in doar cateva minute si este nedureroasa.
METODE DE TRATAMENT
„Am fost primii din Republica Moldova care ne-am dedicat tratamentului keratoconusului. Experienţa şi pacienţii satisfăcuţi sunt cartea noastră de vizită”. Centrul de Oftalmologie (OftalmoCorrect) din cadrul PROMED a fost primul centru care a introdus în R. Moldova crosslinking-ul corneean – tratament chirurgical. Procedura este utilizată pentru a consolida corneea și a preveni progresia bolii. Chirurgul oftalmolog va decide dacă este nevoie de intervenție chirurgicală sau de un tratament prescris.
În stadiu incipient și stabil sunt prescrise ochelarii, lentilele de contact moi sau lentilele de contact rigide, gaz-permiabile. Majoritatea pacienților cu keratoconus văd mai bine cu ajutorul lentilelor de contact rigide. Acestea nu stopează progresia bolii, dar îmbunătățesc provizoriu acuitatea vizuală a ochiului.
Dacă boala a avansat, este necesar tratamentul UV-X–crosslinking.
Crosslinking-ul este considerat standartul de îngrijire în cazul keratoconusului, pentru a stabiliza corneea și preveni riscul de transplant al acesteia. Procedura se efectuează ambulator şi nu necesită o pregătire specială, vi se vor picura picături anestezice pentru cornee şi procedura va fi efectuată fără durere.
Crosslinking-ul presupune aplicarea riboflavinei pe cornee. O dată ce este absorbită de cornee, este aplicată lumina UV cu ajutorul lămpii cu fantă pentru aproximativ 30 min pentru a crește rezistența mecanică a stromei. Procedură funcționează datorită creșterii legăturilor de colagen, care previn bombarea corneei.
După tratament:
Sunt prescrise antibiotice, picături anti-inflamatorii, dar și un bandaj protector, sub formă de lentilă de contact. Pacienții vor fi monitorizați timp de mai multe luni. Cei mai mulți pacienți au observat îmbunătățirea vederii după 2-6 luni, iar studiile demostrează că doar 5-8 % necesită o repetare a procedurii.
Beneficiile crosslinking-ului:
A T E N T I E !!!
Nu lasati Keratoconul sa avanseze, mergeti la medic la primele semne ale bolii. Diagnosticarea bolii in stadiile initiale nu se poate face printr-un consult oftalmologic de rutina, ci numai prin efectuarea unei topografii corneene cu ajutorul unui topograf.
PROGRAMEAZĂ-TE ACUM pentru un consult oftalmologic: 022-71-92-52 sau 079990382.
Aveți grijă de sănătatea ochilor Dvs!
We will call you back soon