Miopia este o afecţiune a vederii, care se caracterizează prin imposibilitatea de a distinge clar obiectele ce sînt situate la o distanță mare. Miopia este diagnosticată încă din copilărie, în primii ani de şcoală spre maturitate.
Schimbările de vedere se dezvoltă treptat şi se înrăutaţesc gradat, afectînd în mod egal atît copiii, femeile cît şi bărbaţii. În cele mai multe cazuri miopia este ereditară. Dacă nu este moştenită, este provocată de o modificare a globului ocular cauzată de o solicitare excesivă a ochilor.
Miopii au vedere buna la aproape, se spune despre ei ca sunt studiosi, deaorece ochii lor nu fac efort cand desfasoara activitati de aproape.
Care sunt cauzele?
Cauzele apariției miopiei sunt diverse, tocmai acesta este motivul pentru care este necesar un consult oftalmologic de specialitate înainte de o abordare terapeutică. Printre cele mai răspândite cauze se numără:
Care sunt simptomele miopiei?
Poate fi greu să ne dăm seama că suferim de miopie sau că un copil începe să o dezvolte atunci când aceasta este în fază incipientă. De aceea e bine să fim atenți la următoarele semnale:
Diagnosticarea miopiei
Miopia se diagnostichează doar în urma unui consult oftalmologic de specialitate. Medicul oftalmolog va stabilii dacă suferiți de miopie, precum și gradul acesteia folosind aparate speciale. Un ochi bolnav de miopie este mai alungit. Pentru fiecare milimetru în plus față de valoarea normală (23-24 mm la un adult), medicul va stabilii o creștere cu 3 dioptrii. Gradele de miopie se stabilesc astfel:
Tratament
Miopia la copii se corecteză cu ochelari sau lentile de contact, lentilele fiind o alternativă de tratament eficientă. Tratametul miopiei trebuie stabilit de către medicul oftalmolog, fiindca numai el poate face un diagnostic corect în funcţie de cazul şi gravitatea bolii. De exemplu, corecţia miopiei în copilarie se face cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor de contact. Adulţii (vîrsta 20-50 ani), corecţia miopiei se poate face cu ajutorul lentilelor aeriene sau lentilelor de contact. În cazul vîrstnicilor, cînd deja apare cataracta, pacientul trebuie neapărat operat.
Miopia uşoară (simplă) poate fi corectată cu ajutorul ochelarilor, lentilelor de contact moi, terapiei de refracţie (lentilele de noapte), lentilele intraoculare sau apelînd la chirurgia refractivă.
De obicei, pacienţii preferă ochelarii cu lentile divergente. Odată cu avansarea miopiei, lentilele necesită schimbate, după efectuarea unui nou consult oftalmologic. Trebuie să cunoaştem faptul că lentilele au rolul de a corecta viciul de refracţie.
Miopia degenerativă poate fi corectată cu lentile de contact. Pentru a obţine o vedere îmbunătăţită se realizează o subcorecţie cu maxim 2-3 dioptrii.
Ca o alternativa pentru tratamentul miopiei, în cadrul clinicii OftalmoCorrect au fost elaborate o serie de procedee terapeutice, cum ar fi proceduri de fizioterapie şi terapie refractivă CRT.
Pentru a preveni miopia, se recomandă efectuarea activităţilor în aer liber, în aşa fel, încît să se evite suprasolicitarea vizuală, care este tot mai frecvent întalnită (munca de birou, munca în exces în faţa computerului, vizionarea televizorului, regim alimentar neadecvat etc.) . Din păcate, nu există un tratament medicamentos pentru tratarea miopiei
Instituţia vă pune la dispoziţie toate tipurile de corecţie – ochelari, lentile de contact, precum și coagularea cu laser a retinei; iar cei mai buni oftalmologi din Republica Moldova și cele mai moderne echipamente vă vor veni în întîmpinare.
Pentru mai multe informaţii, sunaţi la numărul (022)44-57-58, 079990382.
.