fbpx
(22) 71 92 52 (22) 44 57 58
Ateroscleroza – cauze, simptome și tratament

Ateroscleroza este o boală a pereților vaselor sanguine ce odată cu trecerea timpului conduce la îngustare vaselor care poate dezvolta astfel de complicații precum: accidentul cerebral, infarctul miocardic, cardiopatia ischemică, angina pectorală, și alte afecțiuni ce îți poate pune viața în pericol.

Care sunt simptomele aterosclerozei?

Ateroscleroza nu prezintă, de regula, niciun simptom până în momentul in care placa de aterom atinge proporţia de 40%. In urma instalării aterosclerozei, pot fi afectate atât arterele coronariene, cerebro vasculare, cat si arterele periferice.

Investigații necesare pentru diagnostic

  • Electrocardiograma
  • Ecografia Doppler
  • Angio CT
  • Angiografia generală
  • Profilul lipidic – (colesterol total, colesterol HDL, colesterol LDL)

 

 

Recomandarea medicului:

Verificarea periodică a colesterolului cu ajutorul analizelor anuale de rutină a profilului lipidic, în cazul în care valorile sunt  crescute acesta reprezintă primul pas al evoluției aterosclerozei, din acest moment pacientul trebuie să fie conștient. 

Valorile crescute LDL și HDL scăzut  este  un semn de alarmă, ce în consecință poate duce la îngustare vaselor și la apariția infarctului miocard, atacului cerebral și obstrucția arterelor la membrele inferioare.

Prin urmare profilul lipidic modificat trebuie să vă conducă la o dietă echilibrată și mai multe activități fizice și bineînțeles la o examinare clinică completă.

O altă investigație importantă în diagnosticul aterosclerozei este ecografia dopller unde se evaluează arterele carotide și arterele femurale, dacă există depuneri de grăsimi sau modificări și se examinează starea peretelui vascular.

La nivel mondial ateroscleroza este cauza principală de deces prin urmare examinarea dopller și testarea profilului lipidic vă pot salva viața.

Call Now Button