fbpx
+(373) 22-71-92-52 +(373) 22-44-57-58
Ce trebuie să știm despre Otită?

Otita este o inflamație a urechii medii însoțită de dureri a urechii, a capului, slăbiciune și febră moderată. Cel mai adesea aparea în rândul copiilor, dar și adulții se pot des confrunta.

Există inflamație a urechii exterioare, interioare și medii. Cea mai fregventă este cea din urmă.

Cauze

Infecțiile de origine virală și bacteriană pot fi cauza otitei, cel mai adesea acestea fiind virușii gripali, adenovirușii, streptococii și bacilii hemofili.

Motive  care predispun la apariția otitei sunt multe: imaturitatea imunității naturale, alergiilor, patologiei bronhopulmonare, deficitului de vitamine, rahitismului, folosirea în exces a bețisoarelor de urechi.

Inflamația acută a urechii medii trebuie tratată corespunzător. În caz contrar, otita medie poate deveni cronică: apar modificări cicatrice la nivelul timpanului (retragere, subțiere) sau chiar un gol. Acesta amenință nu numai bolile inflamatorii frecvente ale urechii medii și pierderea auzului (până la surzenie completă), ci și un abces al lobului temporal al creierului sau al meningitei

Simpome

Pacientul are o durere severă în ureche, temperatura corpului în creștere, congestia urechii este simțită, auzul este redus, secreții la nivelul urechii, persoana devine lentă și iritabilă, tulburări de somn, apetitul scade sau dispare complet.

Într-o măsură mai mare, boala afectează copii, aceasta se datorează trăsăturilor anatomice ale structurii organelor auditive la copii.

Cel mai adesea, o ureche este afectată în primul rând, iar odată cu dezvoltarea unui proces inflamator, ambele urechi sunt afectate.

Diagnoza

Pentru a diagnostica, otolaringologul efectuează inevstigații amanunțite.

Un studiu important este otoscopia (examinarea timpanului cu ajutorul unui dispozitiv special – otoscope), prin care se determină simptome tipice ale otitei medii: roșeață, tensiune, umflături, perforarea membranei.

De asemenea, în complexul de examinare se utilizează metode de laborator de diagnosticare: teste de sânge și urină biochimice, analize microscopice și bacteriologice ale scurgerii din ureche.

Dacă nu este posibilă stabilirea diagnosticului prin metodele enumerate, apoi se aplică astfel de metode de diagnostic ca:

  • Audiometrie – investigarea acuității auzului
  • Timpanocenteza – puncția sau incizia timpanului pentru a extrage lichidul din cavitatea urechii și cercetarea ulterioară, în același timp este o manipulare medicală, deoarece îmbunătățește în mod semnificativ starea pacientului
  • RMT este efectuat în prezența simptomelor clinice ale complicațiilor otitei (abces cerebral, mastoidită, meningită etc.)

 Tratamentul

Tratamentul otitei trebuie efectuat sub controlul unui otolaringolog, medicul determină tactica tratamentului.

În cele mai multe cazuri, otita media este tratată pe bază de ambulatoriu. Spitalizarea pacientului este necesară în cazul unor complicații suspectate.

În complexul de tratament sunt prescrise analgezice, antiinflamatoare, medicamentele antipiretice, antihistaminice, remediile pentru răceala obișnuită și antibiotice – pentru tratarea infectiilor cauzate de microorganisme bacteriene.

Dacă tratamentul conservator nu este capabil să suprime infecția, atunci se recurge la tehnici chirurgicale. Cel mai adesea efectuează mierototomie (incizia septului timpanic) pentru a elimina puroiul din cavitatea urechii.

Luând în considerație că majoritatea infecțiilor otice, indiferent de cauza apariției, pot duce la scăderea auzului, vizita la medic O.R.L, este obligatorie încă de la începutul afecțiunii, pentru a evita evoluția și apariția complicațiilor.

 

Alături de văz, miros, gust și simț tactil,

Auzul este unul dintre cele mai importante simțuri

Fără unul dintre ele, viața ar fi tristă.

AI GRIJĂ DE AUZUL TĂU!

Call Now Button