(022) 71 92 52 info@pro-med.md

Cefaleea – durerea de cap !

noiembrie 20, 2018

Cefaleea

Cefaleea – reprezintă o durere la nivelul capului, părții superioare a gâtului și a scalpului.

Clasificarea internațională a durerilor de cap include:

 • migrenă;
 • tensiune de cefalee;
 • varietate de dureri de cap care nu sunt asociate cu daune structurale;
 • cefalee asociată cu un traumatism cranian;
 • dureri de cap cauzate de tulburări vasculare;
 • dureri de cap cauzate de procese intracraniene de natură nevasculară;
 • dureri de cap asociate cu utilizarea de substanțe chimice sau anularea acestora;
 • dureri de cap asociate cu infecții extra-cerebrale;
 • dureri de cap asociate cu modificări metabolice;
 • dureri de cap sau dureri faciale cauzate de patologia craniului, urechii, nasului, sinusurilor paranasale, gâtului, dinților, gurii sau altor structuri ale feței și craniului;

Cefaleele pot fi împărțite în primar și secundar.

 Cefaleele primare neasociate cu o leziune cerebrală structurală: migrena, tensiune, algia vasculară a feței.

Cauzele  :

Migrenei :  dilatările și contractărilor anumitor artere cerebrale. Poate fi genetic.

Cefalee de tensiune (cele mai dese): oboseala, stresul, lipsa somnului.

Algia vasculară a feței: dilatare a areterelor creierului, pot fi mai multe crize în 24 h.

Cefaleele secundare sunt rezultatul unei varietăți de boli neurologice și somatice, leziuni, tulburări metabolice, stres emoțional, intoxicație sau medicație (meningita, tumori ale creierului, encefalita).

Diagnosticul

În cazul durerilor de cap, pacientul trece prin mai multe etape ale examinării. În primul rând, medicul în timpul studiului clarifică natura și durata durerii, localizarea acestora, factorii concomitenți și provocatori. Pentru diagnosticul inițial al anumitor boli, este suficient să se supună examinării de către un specialist: un neurolog, un otolaringolog, un dentist, un medic oculist.

Dar, în unele cazuri, este imposibil să se facă fără cercetarea medicală modernă:

 • Electroencefalografia (EEG) – vă permite să evaluați starea și funcționarea creierului în ansamblu, abaterile de la funcționarea normală, identificarea leziunilor vasculare ale creierului, semnele indirecte ale unei tumori, hematomul.
 • Renghen (Rezele X) – ajută la determinarea prezenței hidrocefaliei, traumei, sinuzitei.
 • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) – pentru a diagnostica tumorile, tulburările cronice și acute ale circulației cerebrale, efectele accidentului vascular cerebral, sinuzita și multe alte boli.
 • Tomografia computerizată (CT) – arată prezența hemoragiilor, modificări în structura țesutului cerebral, vasele cerebrale.
 • Scanarea CT a creierului – permite de determinat prezența tumorilor, chisturilor, anevrismelor, trombozei, aterosclerozei.
 • Electromiografie (EMG) – utilizată pentru a diagnostica bolile sistemului nervos, afectarea nervilor. Diagnosticarea cu ultrasunete a capului relevă ateroscleroza, diverse probleme cu vasele (dezvoltarea anormală a vaselor de sânge, modificări ale lumenului arterelor, modificări în cursul arterelor din canalul asociat cu osteocondroză severă), anevrisme și patologia fluxului sanguin.
 • Metodele de cercetare de laborator sunt utilizate în principal pentru a detecta infecțiile și inflamațiile la pacient, procesele autoimune și tulburările metabolice ale colesterolului.

Tratament

Necesitatea tratamentului este determinată de medic. Cel mai adesea, acesta este un neurolog, dar diferite cauze de durere de cap vă pot conduce și la un specialist dintr-un alt profil, care va aloca și procedurile necesare.

Pentru a spera că “va trece de la sine”, medicii nu vă recomandă cu tărie. Dezvoltarea sindromului durerii poate duce la agravarea problemelor, ceea ce duce la spasme musculare, limfostazie, hipoxie cerebrală.

Principalele tipuri de tratament utilizate pentru durerile de cap:

 • tratamentul medicamentos – este prescris medicamente în pastile sau injecții de medicamente antiinflamatorii, care au și efect analgezic sau efect anestezic local. Uneori este suficient să se ia medicamente care nu se eliberează pe bază de prescripție medicală, iar în unele cazuri dificile trebuie să se efectueze un întreg curs de medicamente blocade prin intermediul medicamentelor hormonale.
 • terapie manuală – ajută la dureri de cap și la migrene. Medicul va identifica sursa durerii și vă va ajuta să scăpați de ea. Cu toate acestea, adesea numai terapia manuală nu este suficientă, este doar o metodă suplimentară de tratament.
 • Masaj – parte importantă a tratamentului complex. Neurologii prescriu de multe ori un masaj pentru durerile de cap după leziuni, pentru migrene cronice, etc.
 • Acupunctura – recomandat cel mai adesea împreună cu terapia manuală. În timpul acupuncturii(anumite puncte), activează activitatea organelor asociate cu terminațiile nervoase situate în aceste puncte. Deseori, pacienții se simt mai bine după 1-2 tratamente.
 • Fizioterapie – tratament cu ultrasunete, curent direct sau alternativ, câmp magnetic, căldură și alte fenomene fizice. S-a demonstrat mult timp că eficacitatea fizioterapiei este superioară multor alte metode, deci această metodă este adesea prescrisă pentru tratamentul durerilor de cap de diferite tipuri.
 • Exerciții terapeutice – ajută la rezolvarea durerii cauzate de traumă sau supratensiune.
 • Metode de hemocorecție extracorporală – sunt prescrise pentru boli cum ar fi arteroscleroza cerebrală. Terapia se bazează pe “curățarea” sângelui de colesterol în exces și a altor substanțe care formează plăci aterosclerotice care perturba alimentarea cu sânge a organului.
 • Remedii populare – există multe modalități de a scăpa de durerile de cap, cunoscute din timpul bunicilor noștri. ( medicină pe bază de plante). Eficacitatea lor nu este întotdeauna confirmată. Trebuie reținut faptul că nici o rețetă populară “miraculoasă” nu va înlocui vizita la medic și nu poate fi decât o metodă suplimentară de tratament.

Prevenirea durerilor de cap

Sindromul durerii poate apărea datorită factorilor: suprasolicitarea, depresia și multe altele. Pentru a reduce riscul de senzații neplăcute, trebuie doar să evitați situațiile în care acestea pot apărea: încercați să obțineți suficient somn, să evitați suprasolicitarea, să nu abuzați de băuturi cofeină. Sportul regulat, alimentația sănătoasă și aerul proaspăt sunt principalii factori pentru menținerea corpului în stare bună.

În majoritatea cazurilor, durerile de cap dispar rapid fără a provoca complicații – cel mai probabil, cauza este stresul sau suprasolicitarea. Cu toate acestea, dacă durerea nu dispare mult timp sau se întoarce din nou și din nou, nu amânați vizita la medic – poate fi periculoasă pentru sănătate și chiar pentru viață.

Specilaliștii PROMED, te pot ajuta !!! 

Fă o programare, 022 71 92 52

Articole asemănătoare

Gripa la copii. Simptome, tratament și prevenție

Gripa la copii. Simptome, tratament și prevenție

Gripa este o maladie acută, extrem de contagioasă, caracterizată clinic prin manifestații generale toxice, febră și afectarea aparatului respirator. Sursa de infecție este cineva bolnav sau purtători de viruși. Transmitere – aeriană, prin picături de secreție...

citește mai mult
Când trebuie să ne adresăm la medicul dermatolog?

Când trebuie să ne adresăm la medicul dermatolog?

Ați observat că în zilele noastre toate femeile sunt frumoase și tinere, indiferent de vârstă?! Dermatologie modernă, vă permite să tratati diverse maladii ale pielii și să vă mențineți frumusețea. Un complex de tratamente, recomandat de un profesionist în urma...

citește mai mult

Programare rapidă

Call Now Button