(022) 71 92 52 info@pro-med.md

Sensibilitate la lumină? Scăderea acuității vizuale? Keratoconus – boala tăcută a ochiului

mai 27, 2019

Ce este keratoconusul?

 • Afecțiune progresivă, cronică a ochilor, de natură non-inflamatorie
 • Se caracterizează prin deformarea conică şi subţierea treptată a corneei, ceea ce condiţionează la ruperea acesteia
 • Apare lent, de aceea poate fi dificil descoperit
 • Progresează la pacienţii cu vârstă cuprinsă între 20-40 de ani
 • De regulă este însoţit de miopie şi astigmatism

Simptome:

 • Vedere înceţoşată, neclaritate
 • Asimetrie: un ochi vede mult mai prost decât celălalt
 • Distorsionare uşoară a vederii
 • Iritaţie oculară
 • Sensibilitate la lumină
 • Senzația de oboseală permanentă a ochilor

Pacientul cu keratoconus vede mai multe imagini ale aceluiaşi obiect într-o formă haotică, care nu se modifică de la o zi la alta, predomină diferite proporții, în timp. Poate vedea fâşii sau pâlpâiri în jurul surselor de lumină, sau pot observa că imaginile se mişcă unele faţă de celelalte în ritmul bătăilor de inimă.

Daca ai keratoconus, ți se modifică prescripţia de ochelari de fiecare dată când mergi la oftalmolog!

 Obiectivele specialiștilor oftalmologi:

 • Detectarea keratoconusului în stadiu incipient
 • Determinarea keratoconului cronic (cu progres lent) sau keratoconului acut (progresiv)
 • Consilierea pacienților în alegerea opțiunilor terapeutice sau de refracție, care pot include: lentile de contact, crosslinking, inele corneene, implant

Servicii medicale oferite de Centrul Oftalmologic:Keratoconus-Demo

 • Consultația medicului oftalmolog
 • Examinarea complexă la aparate performante:

Biomicroscopie – examinarea binoculară a funcțiilor corneei și a celorlalte structuri din segmentul anterior. Corneea poate fi examinată prin mărirea fasciculelor de lumina de diferite grosimi, din diferite unghiuri. Este metoda cea mai des folosită pentru examinarea de rutină.

Keratometrie – se măsoară puterea de refracție a corneei. Este utilizată înainte de aplicarea lentilelor de contact și a implantării de lentile intraoculare.

Topografie – se utilizeaza pentru analiza topografica a părții anterioare a corneei.

Pachimetria – măsoară grosimea corneei.

Microscopia speculara – arată numărul și structura celulelor endoteliale.

Esteziometrie – se utilizează pentru evaluarea sensibilității corneei.

Examinarea colorată a corneei – defectele de pe suprafața corneei pot fi vazute cu soluție de floresceina și rosu Bengal.

Diagnostic

Keratoconusul este greu de diagnosticat. O examinare vizuală obișnuită nu poate depista modificările din fazele I și II,  iar experiența medicului specialist și tehnica de performanță joacă un rol foarte important la această etapă.

În etapa III și IV corneea devine mai subțire, iar forma se schimbă de la aplatizare la conică.

Tratament

„Am fost primii din Republica Moldova care ne-am dedicat tratamentului keratoconusului. Experienţa şi pacienţii satisfăcuţi sunt cartea noastră de vizită”
Centrul de Oftalmologie (OftalmoCorrect) din cadrul PROMED  a fost primul centru care a introdus în R. Moldova crosslinking-ul corneean – tratament chirurgical. Procedura este utilizată pentru a consolida corneea și a preveni progresia bolii. Chirurgul oftalmolog va decide dacă este nevoie de intervenție chirurgicală sau de un tratament prescris.Kc_simulation

În stadiu incipient și stabil sunt prescrise ochelarii, lentilele de contact moi sau lentilele de contact rigide, gaz-permiabile. Majoritatea pacienților cu keratoconus văd mai bine cu ajutorul lentilelor de contact rigide. Acestea nu stopează progresia bolii, dar îmbunătățesc provizoriu acuitatea vizuală a ochiului.

Dacă boala a avansat, este necesar tratamentul UV-X – crosslinking.

Crosslinking-ul este considerat standartul de îngrijire în cazul keratoconusului, pentru a stabiliza corneea și preveni riscul de transplant al acesteia. Procedura se efectuează ambulator şi nu necesită o pregătire specială, vi se vor picura picături anestezice pentru cornee şi procedura va fi efectuată fără durere.

Crosslinking-ul presupune aplicarea riboflavinei pe cornee. O dată ce este absorbită de cornee, este aplicată lumina UV cu ajutorul lămpii cu fantă pentru aproximativ 30 min pentru a crește rezistența mecanică a stromei.  Procedură funcționează datorită creșterii legăturilor de colagen, care previn bombarea corneei.


ATENȚIE! 

Există 2 modalități de tratament: epi-off (epiteliu eliminat) și epi-on. Medicii oftalmologi ai centrului recomandă tehnica epi-off, întrucât este singura metodă care a fost testată în laborator și a fost dovedită în timp.

După tratament:

Sunt prescrise antibiotice, picături anti-inflamatorii, dar și un bandaj protector, sub formă de lentilă de contact. Pacienții vor fi monitorizați timp de mai multe luni. Cei mai mulți pacienți au observat îmbunătățirea vederii după 2-6 luni, iar studiile demostrează că doar 5-8 % necesită o repetare a procedurii.

Beneficiile crosslinking-ului:

 • Sporește rigiditatea corneei
 • Previne progresia bolii
 • Amână necesitatea unui transplant de cornee
 • Reduce miopia și astigmatismul, asociate cu keratoconus-ul
 • Sporește portul de lentile de contact
 • Reduce riscul de ectazie, datorită tratamentului cu laser excimer.

Cine sunt candidații?

Pacienții, între 10 și 35 de ani, diagnosticați cu keratoconus, cu sau fără semne de boală progresivă.

Pacienții care au grosimea corneei mai mică de 320 microni ori cei care au cicatrici corneene semnificative nu sunt eligibili pentru procedură.

Sfatul medicului

Nu lăsa keratoconusul să progreseze până în faza finală! Intervenția devine mai complicată, iar refacerea acuității vizuale este mai lentă. O intervenție în fazele inițiale, asigură o acuitate vizuală de până la 98 %.

 

Aveti grija de sanatatea ochilor Dvs!

Articole asemănătoare

Gripa la copii. Simptome, tratament și prevenție

Gripa la copii. Simptome, tratament și prevenție

Gripa este o maladie acută, extrem de contagioasă, caracterizată clinic prin manifestații generale toxice, febră și afectarea aparatului respirator. Sursa de infecție este cineva bolnav sau purtători de viruși. Transmitere – aeriană, prin picături de secreție...

citește mai mult
Când trebuie să ne adresăm la medicul dermatolog?

Când trebuie să ne adresăm la medicul dermatolog?

Ați observat că în zilele noastre toate femeile sunt frumoase și tinere, indiferent de vârstă?! Dermatologie modernă, vă permite să tratati diverse maladii ale pielii și să vă mențineți frumusețea. Un complex de tratamente, recomandat de un profesionist în urma...

citește mai mult

Programare rapidă

Call Now Button