fbpx
+(373) 22-71-92-52 +(373) 22-44-57-58
Testul Babes Papanicolau – când, cum și de ce se face?

Generalități

Testul Babes-Papanicolău – reprezintă un examen citologic din colul uterin pentru a depista din timp cancerul sau modificările precanceroase ale colului uterin.

Testul PAP este un test de screening ce ar trebui efectuat o dată pe an sau la indicația  medicului obstetrician în special la femeile între 35-50 de ani  și femeilor care are o viață sexuală activă.

În cazul în care apar anomalii ale celulelor epiteliale, medicul recomandă repetarea acestuia la 6 luni, după tratament.

Cum se face un test Papanicolau

Pregătirea de dinaintea acesteia este importantă, pentru că de ea depinde exactitate rezultatului.

De aceea, este nevoie ca înainte cu 48 de ore de efectuarea testului să fie evitate spălături intravaginale, contactul sexual și orice fel de medicamente administrate local (creme, ovule interne).

Este recomandat să nu se efectueze testul în timpul menstruației. Cele mai bune zile pentru recoltare sunt între ziua 10 – 20 a ciclului menstrual.

Recoltarea probelor pentru laborator durează câteva minute şi este o operaţiune nedureroasă. Specialistul foloseşte un instrument numit specul, care ţine vaginul deschis, iar cu o lopățică, recoltează celule de pe colul uterin.

Ce indică rezultatele testului Papanicolau?

Rezultatele acestui test durează în medie cam 2-3 săptămîni și poate fi:

  • Normal;
  • Inflamator, este prezentă o inflamație la nivelul colului uterin, ce este cauzată cel mai probabil de o infecție;
  • Prezente anomalii: celule anormale, care pot semnifica prezența unor celule pre-canceroase.

 

  • ASCUS – celule scuamoase atipice, care nu sugerează clar prezenţa unei leziuni precanceroase.
  • LSIL – leziuni intraepiteliale, scuamoase de grad redus, care cuprind displaziile uşoare şi modificările asociate infecţiei HPV.
  • HSIP – leziuni intraepiteliale scuamoase de grad înalt, care cuprind displaziile moderate, severe.
  • AGC –anomalii ale epiteliului glandular. Necesita și examen histopatologic.

Nu orice test PAP care nu iese bine înseamnă automat cancer de col uterin. El poate însă să trimită pacienta la analize mai amanunțite, scopul fiind un diagnostic corect, pentru a putea prescrie tratamentul potrivit.

Este bine de reținut că și dacă femeia se află la menopauză, tot trebuie să își facă testul, cel puțin pînă când medicul curant nu îi recomandă altceva. Testul este recomandat chiar și în cazul vaccinarii anti-HPV

Call Now Button