fbpx
+(373) 22-71-92-52 +(373) 22-44-57-58
TRATAMENTUL GLAUCOMULUI

CE ESTE GLAUCOMUL ȘI CUM SE MANIFESTĂ?

Glaucomul — o afecțiune foarte gravă, fiind prima cauză în lume de orbire, latura pozitivă este că nu e foarte răspândită.

Latura negativă a acestei afecțiuni este că poate duce la orbire și chiar dacă se menține un tratament oricum nu există o siguranţă pentru pacient.

Este o afecțiune ce o poți  încadra în bolile rele – pentru că sunt cele care faci tratament, depui tot efortul  și până la urmă pacientul nu este asigurat 100 la 100, și din păcate acesta este adevărul.

Partea bună că această afecțiune este o boala cronică care evoluează în 10 – 30 de ani, cei ce ne permite nouă medicilor să o depistăm în timp și ne oferă o anumită perioadă în care mai putem acționa. Aici mă refer la faptul că nu este o afecțiune instalată brusc ce urmează cu consecințe grave fără ai oferi o șansă de tratament pacientului.

Un alt moment este că sunt oameni diagnosticați după vârsta de 40 ani cu glaucom și reușesc să își mențină în același timp o vedere utilă până în etate. În concluzie putem menționa că glaucomul este grav și imprevizibil.

Forma de glaucom cea mai întâlnită este glaucomul cu unghi deschis care are o parte rea — el nu doare, nu deranjează, nu are simptome și poate decurge încet – adică se distrug nervii optici fără a alerta.

Tipurile de glaucom mai zgomotoase precum dureri, ochii roșii, vedere scăzută te duce mai repede la medic și prin urmare mai repede începi să acționezi. Anume din acest motiv un consult oftalmologic include – examinare fundului de ochi, care permite depistarea acestei afecțiuni.

Prin urmare nu există tipuri de glaucom mai rele sau mai bune, este glaucomul silențios și cel mai zgomotos — cu simptome supărătoare ce e deranjat pentru pacient însă datorită acestor simptome — mai repede este diagnosticat, respectiv mai repede se acționează.

În cele mai multe cazuri anume glaucomul silențios rămâne netratat și duce la orbire.

 

ESTE POSIBIL SĂ FIE AFECTAT NUMAI UN OCHI?

De regulă glaucomul este bilateral, însă evaluează în moduri diferite, spre exemplu: la un ochi fără simptome evidente, inițial nu îți dai seama, încerci să înțelegi că ești oboist fie de la calculator sau că nu este lumină suficientă, și tot felul de presupuneri, ca până la urmă se pierde vederea de la primul ochi.

În final se ajunge la medic și se depistează glaucomul – acesta este un scenariu trist și cel mai des întâlnit.

DIN CE MOTIV GLAUCOMUL DUCE LA ORBIRE ȘI CUM EVOLUEAZĂ ACESTA?

Glaucomul de regulă se produce atunci când are un surplus de lichide în interiorul ochiului, care prin urmare crește tensiunea intraoculară, mai departe acesta tensiune apasă pe nervul optic — acel nerv care formează imaginea în creierul nostru și se distrug, respective se pierde vederea.

Cel mai grav este că afecțiunea poate să nu aibă nici un simptom, omeni ajung la medic când realizează că nu mai văd cu un ochi, anume din acest motiv — anual trebui să vă duceți la un oftalmolog încercați să fiți mai prudenți cu sănătatea voastră.

CARE SUNT FACTORII DE RISC CE DUCE LA APARIŢIA GLAUCOMULUI?

Predispoziția genetică este cel mai mare factor și principal, cel mai interesant este că poți avea riscul de glaucom în cazul în care în familia ta ai persoane cu hipermetropie. De asemeni și miopii pot face forme de glaucom care ducă la agravarea funcție vizuale.

ESTE O AFECȚIUNE NUMAI A PERSOANELOR ÎN ETATE?

Cu părere de rău nu, există și forme de glaucom care se depistează la copii, la nou născuți, și la tineri, așa numitul glaucomul congenital care necesită operat, chiar în prima lună de viața. Până la urmă genetica își spune cuvântul în fiecare afecțiune.

Însă acesta e o mare problemă, vă dați semna ce consecințe poate avea anestezia la un copil micuți pe lingă faptul că trebuie un oftalmolog chirurg cu foarte multă experienţă și competențe pentru o astfel de intervenție.

CUM SE TRATEAZĂ GLAUCOMUL?

Tratamentul glaucomului este inițial un tratament medicamentos care are rolul de-a scădea tensiunea intraoculară în cazul în care glaucomul este dezvoltat de tensiunea mărită.

Este un tratament care în general trebuie să favorizeze păstrarea pentru o perioadă mai lungă de timp a unui număr maxim de fire de nervi optici, iar în cazul în care un tratamentului medicamentos nu este satisfăcut, sigur că sunt intervenții chirurgicale însă acesta este ultima treaptă în ceia ce privește tratamentul glaucomului.

Cea mai frecventă formă de glaucom în Republica Moldova este glaucomul cu unghi deschis. Se tratează cu rezultate diferite în funcție de posibilitățile, astăzi avem foarte multe tipuri de tratament și preparate care sunt în ajutor atât medicului cât și pacientului.

RECOMANDĂRI!

În cazul în care ai fost diagnosticat cu glaucom în primul rând trebuie să respecți indicațiile medicului oftalmolog, și cursul de tratament. Dacă se indică un tratament medicamentos trebuie să fim conștienți că e pe viață și să îl respectăm, niciodată nu nu întrerupem tratamentul fără acordul medicului oftalmolog.

Iar pentru prevenţiei în special în cazul în care ai o predispoziție genetică bineînțeles se recomandă consultaţiile de rutină anuale la un medic oftalmolog, pentru că cum să mai menționat glaucomul poate fi asimptomatic și se poate ajunge la urmări grave, vederea care se pierde deja nu mai poate fi restabilită, cu părere de rău aici medicina nu își poate spune cuvântul.

Call Now Button