Hipertensiunea Arteriala este cea mai frecvent intâlnita maladie cardiovasculara și cuprinde estimativ 20% din populatia totala a Republicii Moldova. Circa 15–37 % din populaţia adultă de pe glob are hipertensiune. Se estimează, că tensiunea arterială înaltă cauzează 7,1 milioane de decese anual în lumea întreagă, aceasta constituind aproape 13 % din mortalitatea globală. Studiile efectuate de OMS arată, că cca 62 % de accidente cerebrovasculare şi 49 % de evenimente acute cardiace sunt cauzate de hipertensiunea arterială.
Depistarea precoce a pacienţilor hipertensivi permite intervenţii curative timpurii cu reducerea considerabilă a riscului cardiovascular şi complicaţiilor HTA. Pentru estimarea corectă a valorilor tensionale este importantă măsurarea TA . Toate valorile iniţiale ale TA trebuie confirmate prin cel puţin două măsurări la medic.
Hipertensiunea arteriala poate afecta multe organe, inclusiv creierul, ochii, inima si rinichii, la fel ca si arterele din intreg corpul. In cazul persoanelor cu hipertensiune nediagnosticata sau tratata incorect, riscul de a face infarcte miocardice, accidente vasculare cerebrale, insuficienta renala sau posibilitatea de a orbi, este mai mare.
Diagnosticul HTA se efectueaza prin masurarea Tensiunii Arteriale.
Simptome:
– cefalee (dureri de cap)
– oboseala
– acufene (tiuituri in urechi)
– scotoame (vedere cu puncte galbene)
– amețeli
Tratamentul include:
1) încetarea fumatului
2) reducerea greutăţii la cei supraponderali
3) moderaţie în consumul de alcool
4) activitate fizică
5) reducerea aportului de sare
6) creşterea aportului de fructe şi legume şi scăderea aportului de grăsimi saturate şi totale.
Exista posibilitatea controlarii hipertensiunii arteriale doar cu ajutorul acestor modificari in stilul e viata, fara a fi nevoie de medicamente antihipertensive.
Tratamentul medicamentos este prescris doar de medic! Include preparate medicamentoase din mai multe grupe, ce e strict individual pentru fiecare pacient in parte. Hipertensiunea Arteriala necontrolata poate duce la complicatii grave (Infarct Miocardic
Acut, Accident Vascular Cerebral, Insuficienta renala etc.)
Atenție! Pentru a evita orice complicatie cardiovasculara, este recomandat sa faci periodic o vizita medicului specialist internist sau cardiolog, pentru a evalua starea de sănătate. Pentru un consult de specialitate ne puteți apela (022) 71 92 52