Ecografia este metoda prin care se pot vizualiza diferite structuri anatomice. Principiul ecografiei este asemanator celui sonar si consta in emiterea de ultrasunete. Ultrasunetele sunt vibratii mecanice cu frecvente de peste 20.000 Hz, imperceptibile auzului uman. Practic este vorba de o harta acustica ce deseneaza organe sau tesuturi, in diferite planuri. Ecografia este o metoda imagistica sigura, fara efecte adverse asupra structurilor examinate, usor accesibila, fara costuri mari si care poate vizualiza orice structură anatomică.
In afara vizualizarii structurilor anatomice si a functionalitatii acestora, au aparut si o serie de aplicatii care permit depistarea fluxurilor de sange si studierea acestora – metoda Doppler. Aceasta metoda este utila in studierea vascularizatiei organelor si a formatiunilor tumorale, precum si calitatii vaselor de sange si a afectarii acestora in cadrul unor boli sistemice, cum ar fi hipercolesterolemiile, diabetul zaharat, etc.
In cazul sarcinii, ecografia este singura metoda care poate vizualiza fatul fara efecte adverse si fara limitarea numarului de examinari. Numarul si perioada in care se fac aceste examinari variaza in functie de locatie, dar exista o regula comuna, in necesitatea de a face a cel putin doua examinari:
Exista si sarcini care prezinta risc, fie din punct de vedere al fatului, fie din punct de vedere al mamei si care necesita un numar mai mare de examinari ecografice.
Tipuri de examinare cu ultrasunete
Există diferite tipuri de examinare cu ultrasunete. Ele sunt numite in dependenta de partea corpului care este examinată. Pregătirea pentru procedura dvs. depinde de tipul de ultrasunete la care urmează.
Examinarea cu ultrasunete a organelor abdominale
Acest tip de ultrasunete este utilizat pentru examinarea organelor situate în abdomen (burtă). Acestea sunt organe precum ficatul, vezica biliară, pancreasul, splina și rinichii. Nu se manincă 4-6 ore înainte de examenul cu ultrasunete. Stomacul gol va permite o vizibilitate mai clară a vezicăi biliare și a altor organe interne mai clar.
Examinarea cu ultrasunete a organelor pelvine
Acest tip de ultrasunete este utilizat pentru examinarea organelor situate în pelvisul mic. Acestea sunt organe precum ovarele, uterul, colul uterin, vaginul și vezica urinară. Se bea 4-6 cani (8 uncii) de apă cu 1 oră înainte de test.
Pacientul nu trebuie sa se urineze înainte de procedură. Cu o vezică plină, uterul și ovarele vor fi mai vizibile. Dacă este nevoie de o vizualizare detaliată a mucoasei uterului și a ovarelor, este posibil să faceți o ecografie transvaginală după examinarea organelor pelvine.
Examinarea ecografică combinată a organelor abdominale și pelvine
Acest tip de ultrasunete este utilizat pentru examinarea organelor situate în cavitatea abdominală și pelvis. Nu se consumă alimente solide timp de 6 ore înainte de testare
și se bea 4-6 pahare (8 oz (240 ml)) de apă cu 1 oră înainte de test. Pacientul nu trebuie sa se urineze înainte de procedură.
Ecografie transvaginală
Acest tip de ultrasunete este utilizat pentru a examina mucoasa uterului și a ovarelor. Nu trebuie să vă pregătiți special.
Ecografie renală
Acest tip de ultrasunete este utilizat pentru a examina unul sau ambii rinichi. Nu trebuie să vă pregătiți special.
Ecografie vasculară (ultrasunete Doppler)
Acest tip de ultrasunete este utilizat pentru diagnosticarea cheagurilor de sânge din vasele picioarelor sau brațelor.
Ecografie mamară
Acest tip de ultrasunete este utilizat pentru a examina structura internă a unuia sau a ambilor sâni.
Examinarea cu ultrasunete a organelor scrotului
Acest tip de ultrasunete este utilizat pentru a examina unul sau ambele testicule, epididimul acestora și scrotul.
Ecografie tiroidiană
Acest tip de ultrasunete este utilizat pentru examinarea glandei tiroide. Această glandă este situată în partea din față a gâtului.
Biopsia tiroidei sau a ganglionilor limfatici ghidată cu ultrasunete
Acest tip de ultrasunete este utilizat pentru a introduce corect un ac fin în glanda tiroidă sau în ganglionul limfatic. Celulele sunt îndepărtate și trimise la laborator, unde se determină dacă există între ele celule canceroase sau alte celule anormale.
Centru medical vă propune servicii de imagistică care vor asigura o bună evaluare a stării d-voastră de sănătate, servicii competitive, care sînt la nivelul altor centru medicale de renume din țară, dar și de peste hotare. Cabinetul de diagnostic ultrasonor al ProMED este echipat cu un sistem digital de ultrasunete de clasă superioară.
Dacă aveți nevoie de o examinarea cu ultrasunet (USG) apelați 069 11 33 66 sau ne gasiți pe adresa str. N. Costin, 44/1.