Am bliopia sau „ochiul leneș” este o afecțiune oculară caracterizată prin scăderea acuității vizuale, ce nu poate fi atribuită direct unei probleme structurale ale ochiului. Ambliopia este o problema de sanatate relativ frecventa, care apare in copilarie. Ambliopia poate fi usoara, moderata sau severa. Poate fi unilaterala sau bilaterala.
Cauzele ambliopiei
In unele cazuri ambliopia apare si ea rezultat al existentei, la unul dintre ochi, a unor simptome precum: miopia, hipermetropia, astigmatisnul, strabismul sau cataracta.
Lipsa stimulilor nervosi din partea “ochiului lenes”, face ca acesta sa fie ignorat si chiar sa devina nefunctional, aparent nevazator, urmare a faptului ca ochiul sanatos devine dominant.
Ochiul leneș coincide, adesea, cu strabismul. Ochiul deviat din strabism devine cu timpul neglijat. Datorită neuroplasticității cerebrale, apar fenomene de adaptare. Creierul elimină, astfel, imaginea produsă de ochiul deviat. Vederea unuia dintre cei doi ochi este “oprită” de către creier pentru a preveni dublarea imaginii. Acest lucru face ca, gradual, ochiul să își piardă funcția optică și să se transforme într-un ochi leneș. Copilul va folosi doar un ochi pentru a vedea.
Ambliopia mai poate avea loc atunci când imaginea formată de unul dintre cei doi ochi este neclară din cauza unui viciu de refracție. Dacă unul dintre dintre ochi are o dioptrie mare și transmite spre creier o imagine neclară și deformată, cortexul o va ignora pentru a nu produce confuzie vizuală. Odată cu această “ignorare”, căile de transmisie vor stagna și nu se vor mai dezvolta pe acea parte. Dacă viciul de refracție nu este corectat la acel ochi, pe termen lung, această situația va duce la apariție “ochiului leneș”.
Factori de risc
– Ambliopie in familie
– Existenta unor vicii de refractie mari in familie
– Strabismul
– Ptoza palpebrala congenitala etc
Simptome de ambliopie
Prezenta strabismului convergent este aproape echivalenta cu existenta ambliopiei ochiului deviat. Adoptarea unor pozitii compensatorii ale capului poate sugera existenta ambliopiei. Cele mai des intilnite simtome sunt:
Tratamentul ambliopiei
Tratamentul se adreseaza in primul rand viciului de refractie, obstacolului ce poate determina ambliopia de deprivare.
Odata corectate cele de mai sus, taratamentul propriu-zis al ambliopiei se face prin ocluzia ochiului sanatos si stimularea celui lenes. Numarul de ore si perioada de ocluzie variaza in functie de gravitatea ambliopiei. In timpul acestui tratament medicul oftalmolog va monitoriza pacientul la intervale scurte de timp.
Este important de mentionat ca in general recupererea vizuala are loc pana la varsta de 6-7 ani.
De aceea este extrem de important ca parintii sa inteleaga importanta tratamentului de ocluzie si sa faca tot posibilul ca cel mic sa accepte acest tratament.
Complicatii
Monitorizarea tratamentului este importanta nu numai in aprecierea castigului vizual, dar si pentru controlul acuitatii vizuale a ochiului ocluzat, astfel, in cazul copiilor foarte mici, ocluzia indelungata a unui ochi poate duce la ambliopizarea acestuia. Alte complicatii ale tratamentului de ocluzie se refera la infectii ale ochiului ocluzat, accidente ale copilului in prima perioada de ocluzie cand vederea este inca scazuta.
Profilaxie
Examenul oftalmologic de rutina la varsta mica pana la 3 ani /4 ani poate determina diagnosticarea ambliopiei in perioada in care cu tratament recuperarea vizuala poate fi totala (pana la 6-7 ani). Diagnosticul se pune in urma examenului oftalmologic complet, atunci cand exista diferente de acuitate vizuala intre cei doi ochi.
Vizita la medicul oftalmolog este recomandata odata ce s-a diagnosticat existenta ambliopiei.
Pentru mai multe informaţii, sunaţi la numărul (022)71 92 52.