Ortopedia este o industrie medicală care combate deformările și disfuncțiile sistemului musculo-scheletic (ortos – drept, paideia – educație).
Deteriorările mecanice, fizice și chimice provoacă modificări locale și generale în organism. În acest caz, traumatologia vine în ajutor. În ciuda caracteristicilor istorice și specifice, a fost formată o singură specialitate medicală. Prin urmare, un traumatolog ortopedic e specializat în patologia cronică ortopedică, patologia acută traumatică şi patologia specifică sportivilor de performanţă şi a celor care practică sport.
Cel mai des, pacienții cu următoarele afecțiuni intră în cabinetul sau secția ortopedică:
Cand este necesar un consult ortopedic?
Chirurgul ortoped este specialistul care va diagnostica afectiunea dvs. tratand-o prin diverse modalitati: fie cu ajutorul medicamentelor, a imobilizarii sau interventiilor chirurgicale, recomandand de asemenea si recuperare prin exercitii care restabilesc mobilitatea si tonicitatea aparatului locomotor, prin proceduri de kinetoterapie, fizioterapie si balneologie specifice si va asigura prevenirea bolii prin informare si tratament specific.
Afectiunile care necesita un consult ortopedic pot aparea indiferent de varsta si pot afecta diferite zone, insa cele mai frecvente afectiuni apar la nivelul coloanei vertebrale, al membrelor (mana, picior) sau la nivelului soldului.
Printre cele mai intalnite afectiuni ortopedice, pentru care exista tratament ortopedic, se numara: artrita genunchiului, coxatroza, entorsa sau tendinita sau fracturile de orice tip.
Artrita genunchiului reprezinta o inflamatie la una sau mai multe articulatii manifestata prin durere si ingreunand activitatea fizica de orice fel, chiar si simplele deplasari. Aceasta poate fi de mai multe tipuri, dintre cele mai frecvente amintim: osteoartrita, artrita reumatoidă şi artrita posttraumatică.
Coxatroza sau artroza la nivelul genunchilor, intalnita cel mai adesea la persoanele de varsta a treia, se manifesta sub forma atrofiei musculare a zonei afectate, combinata cu o scurtare a membrelor. Aceasta afectiune se dezvolta intr-o maniera treptata, pe o perioada de cativa ani, acompaniata de durere si de dificultati in timpul miscarii, care se intensifica in timp.
Entorsa sau tendinita – este o afectiune ce apare cel mai frecvent în timpul activităţilor sportive, însă uneori chiar şi activităţile simple, de zi cu zi pot provoca aceste leziuni. Glezna si genunchiul sunt cele mai obisnuite articulatii in care pot aparea entorsele. Gradele de entorsa variaza de la o intindere mica pana la o ruptura completa, in functie de gradul de ranire. In numeroase cazuri, entorsele usoare pot fi tratate cu succes la domiciliu, insa, entorsele severe necesita uneori interventii chirurgicale pentru a repara ligamentele avariate.
Fractura de coloana cervicala – leziuni severe la nivelul gatului generate din diverse cauze, survenite pe fondul unei lovituri puternice, al unei căderi sau al unui accident rutier. Fractura de coloanal cervicala se manifesta prin durere puternica la locul fracturii, gat intepenit, slăbiciune musculară la nivelul gâtului, trunchiului sau al membrelor inferioare sau superioare, mobilitate redusă, dificultate la mers, amorţeala sau paralizia membrelor Diagnosticul de fractură cervicală se pune pe baza unui examen CT (tomografie computerizată) de coloană cervicală care va arată structura sau discontinuități osoase.
DIAGNOSTIC ÎN ORTOPEDIE
După examinarea și palapare pacientului, la necesitate ortopedul poate prescrie diferite investigatii si examinări cu raze X. Radiografia se efectuează nu numai în două proiecții reciproc perpendiculare. Dacă este necesar, este completat de alte proiecții. Tomografia a câștigat o mare popularitate pentru diagnosticul bolilor ortopedice: tomografie computerizată, imagistică prin rezonanță magnetică, tomografie cu emisie de pozitroni. De asemenea, se utilizează fistulografie, artrografie, angiografie și alte metode. Diagnosticul corect în ortopedie vă permite să determinați cu precizie localizarea leziunii, numărul focarelor patologice, modificările oaselor, periostului, articulațiilor, țesuturilor moi.
Când vine vorba de tratarea leziunilor, un ortoped adoptă o abordare diferită a studiului pacienților care nu au simptome pronunțate și a pacienților cu o imagine clinică severă. Se iau în considerare următorii indicatori:
Ortopedia pediatrica – ce inseamna?
Afectiunile ortopedice apar la copiii de toate varstele: de la nou nascuti pana la tinerii adolescent, avand nevoi diferite deoarece oasele, articulatiile si muschii lor sunt in continua dezvoltare si crestere. Din acest motiv, copiii au nevoie de experienta unor medici specializati in tratamentul afectiunilor ortopedice ale copiilor in crestere. Un tratament adecvat in copilarie poate preveni complicatiile la varsta adulta. De aceea, recomandam ca in primele saptamani dupa nastere, sa se efectueze prima vizita la medicul ortoped pediatru.
Cele mai frecvente afectiuni de ortopedie pediatrica sunt platfusul, mersul pe varfuri, degetele de porumbel – indreptate catre interior sau picioarele sunt arcuite catre exterior din dreptul genunchiului.
TRATAMENTUL ORTOPEDIC
Afecțiunile ortopedice sunt multiple și pot fi tratate medical, cu medicamente, conservator, prin exerciții fizice și de recuperare, ortopedic sau prin intervenții de chirurgie ortopedică.
Ortopedia și traumatologia cuceresc bolile și îmbunătățesc calitatea vieții.
Pentru programare la un consult de specialitate ne puteți apela (022) 71 92 52/ 079 990 382.