Ce reprezintă cataracta?
Cataracta este una dintre manifestările procesului fiziologic de îmbătrânire. Această boală apare de cele mai multe ori în a doua jumătate a vieții și se manifestă prin pierderea elasticității cristalinului. Cristalinul este responsabil pentru refracția luminilor pe retină și producerea unei imagini clare. Cu vârsta, nucleul moale, inițial transparent, devine dens, dobândește o culoare galbenă, brună sau gri.
Cei care încep să dezvolte cataractă vor observa că se simt nevoiți să-și schimbe lentilele ochelarilor în mod frecvent. Vederea încețoșată, cu imagini neclare, poate fi însoțită de manifestări precum fotofobia, care implică intoleranța la lumina de orice tip, disconfortul vizual, atunci când bolnavul este expus la lumina farurilor în trafic sau vederea dublă. În plus, se poate observa fenomenul leucocoriei (albirea pupilei), pierderea capacității de a estima corect distanțele și slăbirea vederii la depărtare. Toate acestea pot crea tulburări vizuale care îi îngreunează pacientului capacitatea de a-și duce la bun sfârșit activitățile de zi cu zi.
Care sunt semnele de cataractă?
Cele mai întâlnite simptome ale cataractei sunt:
Dacă aveți simptome de scaderea a vederii, este necesar să consultați medicul specialist. Eliminarea timpurie a cataractei poate restabili complet vederea. Odată cu progresia cataractei, vederea scade în mod semnificativ. Pentru tratamentul definitiv al bolii este necesară îndepărtarea cristalinului natural opacifiat și substituirea sa cu unul artificial.
Cu cât intervenția chirurgicală este realizată mai devreme, cu atât scade riscul apariției unor complicații. Este important de reținut că în cazul cataractelor congenitale, traumatice sau în stadiu avansat, operația trebuie să aibă loc cât mai rapid, acestea reprezentând urgențe medicale.
Este cataracta detectată numai la vârstnici?
70% dintre persoanele în vârstă de aproximativ 60 de ani au cataractă. La vârsta de 70 de ani, cataracta este detectată deja la 90% din oameni. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că această boală se poate dezvolta în toate perioadele vieții. Există cataracta congenitală care se găsește la nou-născuți sau în primii ani de viață a unui copil. In cazurile care apare la o vârstă fragedă, factorii pot fi radiațiile ultraviolete, diabetul, bolile sistemice, leziunile oculare, anumite medicamente etc.
Cum mă pregătesc pentru operația de cataractă?
După consultul prin intermediul căruia se stabilește diagnosticul, sunt necesare o serie de investigații, în perioada preliminară operației. Printre acestea se numără:
Înaintea operației, pacientul trebuie să prezinte și o listă de analize, necesare medicului anestezist: examen cardiologic, electrocardiograma, analiza secretiei conjunctivale și un set de analize de sânge. Dacă pacientul are alte boli sau urmează tratamente, el va anunța medicul curant și anestezistul.
Este recomandat ca masa din dimineața operației să fie una ușoară, care să conțină lichide în cantități normale. Este interzis consumul de cafea, ce poate afecta efectul anestezicului.
Cum este posibil de redus riscul de cataractă și progresia acesteia?
Cataracta este considerată ca parte a procesului natural de îmbătrânire al organismului. Cu toate acestea, exista cateva modalități de a încetini dezvoltarea cataractei. In zilele însorite, chiar si iarna, se recomandă să purtați ochelari de soare sau pentru a proteja ochii de expunerea la radiații ultraviolete.
Fumatul are un efect dăunător asupra vederii, prin urmare, pentru a evita afectarea vizuală și complicațiile după îndepărtarea cataractei, merită să renunți.
In grupul de risc pentru cataractă, fac parte, de asemenea, persoanele care au prezentat boli oculare inflamatorii severe sau leziuni oculare,Aceste persoane sunt recomandate să fie examinate anual de către specialiștii oftalmologi pentru a depista dezvoltarea cataractei într-un stadiu incipient.
Cât de complicată este operația de cataractă?
Tratamentul cataractei prin facoemulsificare este modalitate sigură de a restabili vederea. Este cea mai des utilizată tehnică în tratamentul cataractei. Operația de cataractă prin facoemulsificare implică îndepărtarea cristalinului opacifiat și implantarea unui cristalin artificial în locul acestuia.
Deoarece este vorba despre o operație fără internare, adică pacientul poate pleca acasă în urma intervenției, este recomandat ca acesta să se prezinte însoțit de o altă persoană. Este posibil ca, timp de câteva zile, să aibă nevoie de ajutor în desfășurarea activităților zilnice acasă. Timp de două săptămâni, pacientul nu trebuie să depună efort fizic.
Un consult preventiv la medic oftalmolog, previne orice afecțiune a vederii!
Pentru o programare la medic ne puteți apela (022) 44 57 58 / 079 990 382.
Aveți grija de sănătatea ochilor Dvs!