Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, fiecare al patrulea locuitor al regiunii, la un moment dat în viața sa, se confruntă cu probleme mentale.
În același timp, psihoterapia nu este doar un instrument al psihiatriei clasice. Poate fi, de asemenea, util pentru pacienții perfect sănătoși care s-au trezit într-o situație dificilă sau au decis să facă unele schimbări în viața lor.
De ce să mergi la pshiholog?
Puteți explica pentru o lungă perioadă de timp și florid care este esența psihoterapiei, dar pe scurt, acesta este un mod de a vă ordona gândurile și sentimentele. Se mai numește „terapie de conversație”, deoarece principalul instrument de influență este cuvântul, și nu medicamentul, ca în medicină.
Bunăstarea mentală este la fel de mult un atribut de sănătate ca tensiunea arterială normală sau temperatura. Ca și în cazul bolilor obișnuite, conflictele interne, anxietatea, problemele de dispoziție și alte probleme mentale pot dăuna atât individului, cât și societății.
În sens medical. Stresul cronic poate declanșa sau agrava bolile de inimă, insomnia poate duce la obezitate sau accidente rutiere. Depresia în general este un factor de risc pentru moartea prematură.
În sens social. Din cauza conflictelor interne, a muncii excesive sau a incapacității de a comunica constructiv, oamenii divorțează, își abandonează copiii, își pierd locul de muncă și refuză proiecte promițătoare care ar putea face lumea un loc mai bun.
În sens economic. Problemele de sănătate mintală sunt principala cauză a handicapului în regiunea europeană. Oamenii care nu sunt în ton cu ei înșiși produc mai puțin. Și pacienții cu tulburări mentale grave trebuie tratați. Oamenii de știință spun că tulburările mentale sunt mai scumpe pentru economia globală decât bolile de inimă, diabetul sau cancerul.
De ce este deloc dificil să ajungi la un psiholog
Pentru a veni la un psiholog, o persoană trebuie să recunoască faptul că nu face față – și aceasta este o problemă. Și aceasta este o traumă atât de masivă. Amintiți-vă, în copilărie nu ni s-a spus că este în regulă să greșim, că face parte din creșterea personală. Cel mai adesea am fost certați pentru greseli, atât în familie, cât și la școală. Prin urmare, ideea că trebuie să lucrăm asupra noastră este foarte nouă și foarte dureroasă pentru mulți dintre noi. Oamenii îl percep pe terapeut nu ca pe o persoană care va ajuta la îmbunătățirea vieții, ci ca pe un alt critic care vă va spune cât de imperfect sunteți.
Când ai nevoie de ajutor?
– se confruntă cu dureri asociate bolilor somatice;
– există o dependență de droguri sau alcool;
– deranjat de gânduri și acțiuni obsesive;
– relații complicate în familie, societate
-suferiți de atacuri de panică, frici, depresie;
Consultatia psihologului, pe de altă parte, implică o abordare sistematică și are o bază științifică. Aceasta înseamnă că șansele de a îmbunătăți calitatea vieții prin consultatia medicului sunt mai mari.
Pentru programari apelati 022 71 92 52 sau 079 990 382