Glaucomul este o boală încadrată in grupul bolilor neurodegenerative.Tema din acest articol va fi, glaucomul, cu ceea ce este nou în diagnostic și tratament, şi vom insista cu precădere asupra formelor de glaucom secundar şi asupra glaucomului juvenil tardiv.
Care sunt cele mai eficiente moduri de diagnosticare, investigare, monitorizare şi tratare a glaucomului?
Cea mai eficientă metodă de diagnosticare a glaucomului este vizita la medicul oftalmolog. Dacă un pacient cu vârstă peste 45-50 de ani se prezintă la consultație doar pentru o simplă corecție optică fiindcă devine prezbit, este necesar ca medicul oftalmolog să-i facă un examen de fund de ochi pentru a evalua posibila prezență a glaucomului. De asemenea există un standard de examinare a pacientului cu glaucom, care, pe lângă măsurarea tensiunii intraoculare, presupune perimetrie computerizată şi tomografie in coerenţă optică a nervului optic aşa-numitul OCT. Aceleaşi metode pot fi folosite atât pentru diagnosticare cât şi pentru monitorizarea ulterioară a glaucomului. Din punct de vedere al tratamentului, acesta poate fi tratament medicamentos, tratament laser, tratament chirurgical, care include şi MIGS-urile (Minimally Invasive Surgery) şi chiar combinația intre ele. Dar, totuşi, cel mai eficient este mersul la medic, mai ales dacă există factori de risc. Factorii de risc importanți sunt: antecedentele de glaucom in familie, glaucomul având o componentă genetica, miopia mare, corneea subţire, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, şi nu numai. In concluzie, vizita la oftalmolog este „cheia de bolta” a diagnosticării glaucomului.
Există cazuri de glaucom şi la pacienți pediatrici sau la bebeluşi? Cât de frecvente sunt aceste cazuri?
Există glaucom congenital, care se poate depista fie de la naştere, fie in adolescenţă sau la adultul tânăr. Nu este atât de frecvent ca glaucomul primar cu unghi deschis, dar există şi este important faptul ca glaucol congenital apare mai ales in anumite comunitățile și in general este un glaucom greu de tratat. Pacientul pediatric cu glaucom va trebui urmărit toata viata. Rezultatele nu se vor obtine cu o singură operație, ci de-a lungul vieții va avea nevoie de multiple interventii chirurgicale.
Este posibil ca folosirea unor medicamente så favorizeze evoluția glaucomului?
Nu se pune problema ca anumite medicamente să favorizeze apariția glaucomului, ci mai degrabă aceea că există anumite medicamente care trebuie administrate cu precauție in anumite forme de glaucom. Am întâlnit pacienţi care refuză să ia anumite medicamente pentru că au glaucom și consideră ca le-ar agrava boala, dar există şi pacienți care, deşi există contraindicații pentru anumite medicamente in boala glaucomatoasă, continuă să ia medicatația fără să ceară avi- zul oftalmologului. In momentul in care i se prescrie unui pacient diagnosticat cu glaucom un medicament care este cu precauție de administrare in boala glaucomatoasă, ar trebui cerut avizul medicului oftalmolog
Care este legătura dintre glaucom şi boala neurooftalmologică?
Glaucomul este o boală incadrată in grupul bolilor neurodegenerative cum este de exemplu boala Parkinson, dementa, boala Alzheimer. Patologia neurooftalmologică este o patologie de graniță, este și a oftalmologului, dar şi a neurologului în aceeaşi măsură, și aceştia trebuie să colaboreze. Legatura intre aceste două specialități este strânsă şi ar trebui să rămână astfel.
Pentru a beneficia de un consult si diagnostic oftalmologic ne puteti contacta la 079990382. Ai grija de sanatatea ochilor tai!
We will call you back soon