Degenerescența maculară legată de vârstă, cunoscută mai ușor ca DMLV, este o afecțiune retiniană cronică, cu caracter progresiv ce afectează populația vârstnică. Este o afecțiune foarte răspândită și reprezintă principala cauză de scădere a vederii la persoanele de peste 55 ani.
Starea de sănătate a maculei determină capacitatea noastră de a citi, de a recunoaște chipurile, de a conduce, de a vedea la televizor, de a folosi un computer și de a efectua orice altă sarcină vizuală care ne cere să vedem detalii.
Degenerescența maculară legată de vârstă este clasificată în forma uscată (non-neovasculară) sau umedă (neovasculară).
DMLV neovasculară se referă la creșterea de noi vase de sânge într-o zonă, în care acestea nu ar trebui să fie, cum ar fi macula.
Forma uscată este mult mai frecventă decât forma umedă, apărând la aproximativ 85% până la 90% dintre pacienții diagnosticați cu DMLV uscată.
Forma umedă a bolii duce, de obicei, la o pierdere mai importantă a vederii.
Este foarte important diagnosticul precoce, colaborarea cu medicul prin urmărirea periodică și managmentul atent condus deoarece în stadii avansate poate duce la pierderea vederii centrale cu menținerea unei vederi periferice aducind pacientii la incapacitatea de a se descurca singuri.
Este recomandată solicitarea unui examen oftalmologic în cazul în care:
Principala soluție terapeutică a formei neovasculare de degenerescență maculară este injecția intravitreană cu substanțe active antiVEGF, ce au rolul de a împiedica formarea unor vase noi de sânge la nivelul polului posterior al ochiului. Injecțiile intravitreene au un caracter repetitiv. Răspunsul la tratament este variabil, iar efectul tratamentului trebuie evaluat individual, de la caz la caz, prin explorare tomografică.
Aceste injecții au rolul de a încetini evoluția bolii, ele nu vindecă boala. Nu se poate face o predicție pe termenul lung a unui posibil număr de injecții pentru pacient. La ora actuală se vehiculează niște posibile tratamente chirugicale însă acestea sunt în stadiu experimental.
Aceasta boala nu duce niciodata la orbire, insa calitatea vietii scade foarte mult, deoarece persoanele cu DMLV nu mai vad centrul unei imagini, ci doar o pata gri sau neagra, nu mai pot citi, nu se mai pot uita la televizor. Aceste fenomenene apar din cauza faptului ca este afectata macula, zona de maxima acuitate vizuala, cea care asigura vederea centrala.
Daca a-ti observat dificultați de vedere apelati pentru o pragramare la un consult de specialitate (022) 71 92 52 sau 079 990 382.