Fisură anală este o ruptură longitudinală care apare spontan (ulcer sau rană) la marginea tranziției pielii în membrana mucoasă a canalului anal. Aceasta este una dintre cele mai frecvente boli proctologice, care este a doua după hemoroizi în numărul de vizite. O fisură anală poate apărea la orice persoană. Cel mai des persoanele în vârstă suferă de aceasta.
Fisurile anale pot apărea şi datorită:
Tipuri de fisuri anale:
Acut. Apare brusc, de obicei cu un episod de diaree sau constipație și, de obicei, se vindecă singur, odată ce scaunul a revenit la normal. Recuperarea după fisura anală acută are loc în 40-60% din cazuri. Dacă nu, atunci boala poate deveni cronică.
Cronic. Cu acest flux, o fisură în anus este prezentă mai mult de o lună. Acest lucru se întâmplă ca urmare a formării unui cerc vicios. Rana este ascunsă în spatele pliurilor canalului anal și nu poate fi curățată, ceea ce duce la inflamație și durere. În cazul unei fisuri anale cronice, apar și unele modificări structurale – se observă o creștere excesivă a țesutului conjunctiv la marginile plăgii, ceea ce duce la formarea așa-numiții tuberculi anali, din care ulterior se poate dezvolta un polip fibros.
Simptome:
Fisurile anale se pot vindeca in cateva saptamani, daca iei masuri privind mentinerea unui scaun moale, prin aportul de fibre si lichide. Alte optiuni sunt cremele cu steroizi, pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului, dar acestea pot avea efecte secundare. De asemenenea, medical proctolog poate recomanda medicamente impotriva tensiunii arteriale, care pot ajuta la relaxarea sfincterului anal.
În cazul daca pacientul sufera de o fisura anala cronica, in care simptomele sunt severe, medicul poate recomanda interventia chirurgicala. Studiile au aratat ca in cazul fisurii anale cronice, chirurgia este mai eficienta decat alte tratamente. Interventia chirurgicala implica un risc mic de aparitie a incontinentei.
Tratamentul chirurgical al fisurii anale implica o incizie intr-o mica parte a muschiului sfincterului anal pentru a reduce spasmele si durerea, dar si pentru a promova vindecarea.
Operatia se face, de obicei, sub anestezie generala sau anestezie spinala sau regionala.
După intervenția cirurgicala poate dura mai multe luni pana ce pacientul se va recupera integral, insa acest lucru depinde de pacient, de severitatea problemei dar si de modul in care gestioneaza recuperarea dupa operatie.
Pentru diagnosticarea si tratarea afectiunii fisura anala, apelați (022) 71 92 52/ 079 990 382.