Suntem conștienți de astfel de boli cu transmitere sexuală precum SIDA, sifilisul, gonoreea. În ceea ce privește herpesul genital, de regulă, i se atribuie un rol secundar, dar, de fapt, nu este mai puțin periculos. La fel ca SIDA, herpesul nu poate fi vindecat permanent și, odată infectat cu acest virus, o persoană devine purtătorul acestuia pentru tot restul vieții. Deși, spre deosebire de infecția cu HIV, virusul herpes în sine nu poate provoca moartea, cu toate acestea, herpesul genital avansat poate duce la o stare de imunodeficiență, provocând leziuni canceroase ale organelor genitale.
În ceea ce privește prevalența sa, această boală ocupă locul al doilea printre toate infecțiile cu transmitere sexuală. Conform calculelor experților, aproximativ unul din zece ruși este infectat cu herpes genital.
Transmiterea herpesului genital are loc în timpul actului sexual în vagin, gură și rect. Este cel mai posibil să infectați un partener în timpul unei exacerbări a bolii, cu toate acestea, chiar și în absența erupțiilor cutanate, riscul de transmitere a herpesului rămâne. În plus, la aproximativ 80% dintre pacienți, herpesul genital se desfășoară fără manifestări vizibile. Aceste persoane nici nu știu că sunt infectate, fiind în același timp sursa infecției.
O imagine tipică a bolii arată astfel: în zona genitală apar bule, care apoi cresc, se unesc între ele și, izbucnind, formează răni dureroase. La femei, vaginul în sine și vestibulul său, labiile și colul uterin sunt cel mai adesea afectate. Mai puțin frecvent, erupțiile sunt localizate pe pubis, coapse, fese și în perineu. Manifestările herpesului genital sunt foarte dureroase. Uneori, o persoană au doar o formă asimptomatică, dar în alte cazuri, ulcerele nu permit pacientului să meargă, să stea sau să meargă la toaletă. Unii, din cauza durerii severe, nici măcar nu pot dormi noaptea, în termeni simpli, „urcă pe perete de durere”.
Experiențelor psihologice se adaugă adesea suferinței fizice: iritabilitate, frică de noi erupții cutanate, gânduri despre imposibilitatea de a avea copii sănătoși, frică de a infecta o persoană dragă, un sentiment de inutilitate, singurătate … Pot apărea chiar gânduri suicidare. Herpesul genital nu numai că provoacă dureri fizice și mentale, dar provoacă și slăbirea sistemului imunitar, provoacă boli cronice ale organelor genitale interne și poate provoca în cele din urmă atât infertilitatea feminină, cât și cea masculină. Herpesul genital este deosebit de periculos pentru femeile însărcinate care pot dezvolta o patologie a sarcinii și poate apărea infecția fătului și a nou-născutului.
Tratament
Din păcate, virusul herpesului tinde să persiste în organism pe tot parcursul vieții. Și, după ce s-a declarat public o dată, boala poate apărea din nou și din nou. Prin urmare, trebuie avut în vedere faptul că medicamentele moderne nu pot decât să scurteze durata bolii și să-i slăbească severitatea, dar în niciun caz „să scape de virus o dată pentru totdeauna”.
Conform studiilor clinice, utilizarea herpferonului pentru herpes genital la 85% dintre pacienți a dus la o recuperare completă în a 5-a zi. Acest indicator s-a dovedit a fi de 3,5 ori mai mare decât cel al grupului care a primit tratament clasic cu aciclovir. La pacienții care au utilizat herpferon, stare generală de rău, cefaleea sa oprit mult mai devreme, mâncărimea, durerea și febra la locul erupției cutanate au dispărut mai repede.
Prevenirea pentru o persoană sănătoasă
Cum să te protejezi de herpesul genital? În primul rând, trebuie să ne amintim că sexul absolut sigur nu există. Chiar și prezervativul, reducând colosal riscul de infecție, nu oferă o garanție completă sută la sută de protecție împotriva herpesului genital.
O persoană sănătoasă ar trebui să evite relațiile „ocazionale”, este imperativ să se utilizeze metode de contracepție de barieră și, de preferință, în combinație cu profilaxia de urgență. După un contact neprotejat suspect, se recomandă efectuarea unui examen pentru a detecta herpesul genital și alte boli cu transmitere sexuală.
De asemenea, nu trebuie să uităm de regulile de igienă. Nu e de mirare că fiecare are propriul prosop personal. La urma urmei, de exemplu, dacă folosești un prosop după o persoană cu herpes genital, te poți infecta cu ușurință.
Trebuie avut în vedere că, odată cu contactul oral, herpesul de pe buze ajunge cu ușurință pe organele genitale. Prin urmare, trebuie să vă angajați în sex oral folosind șervețele speciale din latex. Și în timpul apariției erupțiilor pe față și buze, ar trebui să se abțină definitiv de această plăcere.
Sunt posibile cazuri de autoinfecție cu herpes genital, atunci când virusul este transferat de la buze la organele genitale cu mâinile murdare. Și aici, din nou, reguli simple de igienă personală ne vin în salvare în banal. Spălarea temeinică a mâinilor (în special în timpul apariției febrei pe buze), prezența prosoapelor separate pentru față, mâini și corp vă va scuti de o astfel de neplăcere.
Pentru un consult de specialitate sau o programare la medicul specialist apelati: 079 99 03 82.