Otolaringologia este specialitatea care ține de prevenirea, diagnosticarea și tratarea afecțiunilor urechii, nasului, sinusurilor paranazale, faringelui și laringelui.
Vizitele la medicul otorinolaringolog sunt necesare încă din primii ani de viaţă, întrucât sistemul respirator este expus permanent acţiunii factorilor externi (virusuri, bacterii, zgomot etc.). Medicii ORL oferă consultaţii atât pentru copii, cât şi pentru adulţi. Cele mai frecvente afecțiuni ORL sunt: infecțiile căilor respiratorii superioare, rinita acută sau cronică, rinofaringita, sinuzita, faringita, amigdalita, rinoreea, tusea sau otita.
Cu regret, industria farmaceutică vine cu o varietate de medicamente disponibile pe scară largă, care ameliorează simptomele bolilor ORL. Astfel vizita la medic este amânată, ceea ce constituie o mare greșeală. Or, auto-tratamentul poate favoriza dezvoltarea acestor afecțiuni într-o formă severă sau cronică. Mai mult, există riscul complicațiilor, precum pierderea parțială sau completă a funcțiilor tractului respirator superior.
Nu ezita să faci o programare la medicul ORL, dacă prezinți următoarele simptome sau afecţiuni:
Tratamente terapeutice disponibile pentru patologiile ORL:
Investigații ORL: Audiograma
Medicii ORL se ocupă și de diagnosticul şi tratamentul tulburărilor de auz. Motivul de a vizita medicul ORL este reducerea sau dispariția completă a auzului. După o discuție amplă, medicul specialist efectuează audiometria, care serveşte pentru depistarea gradului de acuitate a auzului. După ce a primit toate informațiile necesare, medicul ORL alege metoda cea mai adecvată de tratament.
Ce reprezinta audiograma?
Audiograma reprezinta o investigatie utilizata pentru determinarea acuitatii auditive, cu reprezentarea grafica a intensitatii sunetelor auzite. Audiograma ofera informatii importante despre perceptia sunetelor si poate fi utilizata pentru monitorizarea in timp a sensibilitatatii auzului in cazul pacientilor diagnosticati cu hipoacuzie.
Indicatiile de realizarea a audiogramei:
Cum se realizează?
Audiometriile sunt realizate de medici cu specialitatea ORL și sunt recomandate celor care sunt suspecți de hipoacuzie sau care suspectează că au probleme cu auzul.
În timpul examenului auditiv, pacientului i se va plasa o pereche de căşti pe urechi și o cască metalică poziționată în spatele uneia dintre urechi și sprijinită deasupra celei care conduce sunetul prin os, pentru a i se măsura nivelul auzului pe mai multe frecvențe și pe mai multe intensități ale sunetului. De obicei, evaluarea se face în intervalul este de 250 – 8000 Hz, deoarece acesta cuprinde frecvenţele vorbirii.
Aveți grijă de sănătatea dumneavoastră și a celor dragi! Un diagnostic și un tratament corect vă poate ajuta să evitați durerea și să diminuați consecințele! Contactează-ne pentru programare la o consultație la numarul de contact 079990382.