Procedura de balneoterapie – este actul medical de reabilitare realizat în staţiuea balneară.
Pentru tratamentul unor probleme medicale, cum ar fi probleme pulmonare, afecţiuni ginecologice, reumatismale şi multe altele, dar mai ales pentru prevenirea bolilor şi menţinerea stării de sănătate, utilizarea factorilor terapeutici naturali este o soluţie faţă de care comunitatea ştiinţificã internaţionalã devine interesatã prin diferiţi experţi, programe medicale, sociale şi de mediu. Efectele lor se bazează pe principiile fizice ale presiunii hidrostatice, flotației, rezistenței hidrodinamice și temperaturii. Cu toate acestea, trebuie adăugate efectele datorate compoziției chimice a apei și mediului. Posibilitățile terapeutice ale băii sunt multiple. Scopul principal al venirii la un centru medical este, fără îndoială, utilizarea apelor medicinale, pentru a interveni in diferite afectiuni.
Împachetările cu nămol cald – constau în aplicarea de nămol în strat de 1-2 cm încălzit la 38-46ºC pe regiune limitată sau pe întreaga suprafaţă a corpului pentru 20-40 de minute. Valoarea terapeuticã a împachetãrilor calde cu nãmol în cadrul tratamentului complex balnear rezultã din ameliorarea tulburãrile circulatorii şi trofice.
Obiectivele curei sunt diminuarea durerii, combaterea atrofiilor musculare, creşterea mobilitãţii articulare, creşterea capacitãţii de apãrare a organismului, reechilibrarea terenului neuro-vegetativ.
Contraindicaţiile speciale se referã la sechelari valvulari dupã reumatism articular acut, formele febrile sau cele cu manifestãri sistemice sau cu potenţial evolutiv marcat de poliartrita reumatoidã şi de asemenea la formele febrile, invalidante cu cifozã marcatã şi insuficienţã respiratorie avansatã, forme cu leziuni sistemice sau cu pierderi mari în greutate de spondilitã anchilozantã In statiune se trateaza in principal afectiuni reumatismale precum poliartrita reumatoida, spondiloza anchilozanta, reumatisme cronice, reumatisme degenerative si alte afectiuni ale aparatului locomotor. Cei care au cea mai mare utilitate pentru tratamentul bolilor prevalente sunt la vârstnici si nu doar, fiind:
Factorii terapeutici specifici in zona sunt naturali si constau intr-un bioclimat sedativ de curatare si ape minerale termale bicarbonate. Ca urmare a solicitãrilor crescute ale organismului, generate de stilul de viaţã modern, apar noi aspecte ale morbiditãţii, cu predominanţa unor boli degenerative (reumatice, cardiovasculare, metabolice, etc.), a sechelelor dupã traumatisme sau accidente, boli care au un potenţial invalidant ridicat. În aceste cazuri, medicina balnearã nu se limiteazã la tratamentul medicamentos, lãrgind sfera intervenţiilor terapeutice prin aplicarea unor remdii naturale, vorbind aici şi de acţiunea terapeuticã a nãmolului, prin care este crescutã capacitatea de apãrare a organismului, se cautã redresarea funcţiilor restante, recuperarea medicalã a deficienţelor şi ameliorarea capacitãţii de adaptare a organismului la condiiţiile stresante ale vieţii cotidiene . Balneologia şi recuperarea medicalã completeazã arsenalul terapeutic alopat cu o gamã largã de factori curativi naturali (ape minerale, nãmoluri terapeutice, climat) şi agenţi fizici artificiali (electroterapie, hidroterapie, kinetoterapie, etc.)
Specialistii în recuperare, medicina fizica si balneologie intervin prin mijloace terapeutice specifice în tratamentul urmatoarelor afectiuni generatoare de deficiente functionale:
Caracteristicile persoanelor în vârstă și abordarea lor cuprinzătoare sunt perfect adaptate posibilităților oferite de balneoterapie. Posibilitățile terapeutice sunt multiple. Există posibilitatea de a controla unii factori terapeutici (dietă, activități recreative etc.), iar atitudinea pacientului este de obicei una foarte corecta si pozitiva, motiv pentru care centrul medical devine un centru deosebit de util pentru activități terapeutice, preventive și de educație pentru sănătate.
Fără îndoială, mergi la un centru medical pentru a folosi apele – medicinale, aplicatiile cu namol, magneto-terapia, aplicatii cu parafina, baile-terapeutice, masajul-subacvatic, masajul-curativ, si tehnicile aplicate din kinetoterapie.
Printre cele mai utile pentru tratamentul patologiilor prevalente se regaseste chiar si în geriatrie . Acestea pot fi aplicate în mai multe moduri. Va fi necesar să selectați cele mai adecvate tehnici în fiecare caz, individual. Atunci când tratamentul este bine adaptat la situația persoanelor în vârstă, beneficiile pot fi obținute atât biologic, psihologic, cât și social. În tot acest proces, contribuțiile kinetoterapeutului sunt foarte importante, fiind necesar ca activitatea lor să fie promovată în nemijlocita implicare, pentru a obtine un rezultat frumos!
Pentru informatii sau programari ne puteti contacta la numarul de telefon 022 24 03 03 sau 079 33 77 80.