Vederea este simțul care ne ajută să cunoastem mediul înconjurător. Din acest motiv, ochii trebuie să fie cât mai protejați de afecțiunile care pot apărea de-a lungul vieții. In sezonul estival, din cauza caldurii, a razelor soarelui si a prafului din mediul inconjurator, pot aparea numeroase probleme oculare. Poate multe persoane nu acorda suficienta atentie protejarii ochilor, insa consecintele sunt foarte frecvente. Perioadele lungi de expunere fara protecție pot provoca simptome de scurtă durată, precum ochi roșii, umflați, uscați și fotosensibili. Cu toate acestea, aspectele cele mai îngrijorătoare sunt efectele pe termen lung, care sunt cauzate de expunerea constantă și treptată la lumina soarelui, de-a lungul vieții.
Afectiunile care se pot dezvolta sunt:
- Conjunctivita virala –poate fi provocata de o infectie virala sau bacteriana, insa se poate dezvolta si ca urmare a unei reactii alergice. Se manifesta prin roseata ochilor, senzatie de „nisip in ochi” sau usturime, lacrimare abundenta si este contagioasa.
- Blefarita (urcior) – reprezinta infectia glandelor sebacee de la nivelul pleoapelor si apar semne precum roseata, durere, iritatie, iar la nivelul pleoapei se afla niste cruste. Pleoapa este umflata, si sunt de obicei masiv colonizate cu bacterii .
- Sindromul ochilor uscati – simptomele acestuia includ mancarime intensa a ochilor, secretie de fluide, roseata si uscaciune a ochilor. Trebuie sa ne spalam ochii foarte bine cu apa curata si mentinuta o lubrifiere cu ajutorul picaturilor de ochi. Se vor purta ochelari de soare de calitate pentru a ne proteja de efectele nocive ale soarelui sau picaturi speciale ce umezesc ochii.
- Ulcerul cornean – reprezinta o infectie si poate fi rezultatul unei complicatii a conjunctivitei sau a utilizarii lentilelor de contact contaminate. Poate fi de origine bacteriana, fungica sau virala.
Pașii pentru protecția ochilor:
- Controlul oftalmologic regulat. Este extrem de util pentru prevenirea unor probleme, precum si pentru tratarea celor deja existente. Daca folositi lentile de contact, fiti siguri ca le pastrati intotdeauna curate, iar daca purtati ochelari de vedere, este bine sa fie verificati constant pentru a va asigura o vedere optima.
- Alimentația echilibrată – consumarea peștelui oceanic, dar și a fructelor și legumelor bogate in vitaminele A, E si C. De asemenea, este recomandat sa consumati morcovi, bogati in beta-caroten, peste gras (contine acizi Omega-3) sau broccoli.
- Aveti grija de sistemul imunitar.Evitati fumatul si consumul mare de alcool si mentineti colesterolul si tensiunea arteriala sub control. Daca suferiti de diabet, faceti controale medicale periodice, intrucat acesta poate afecta sever ochii.
- Folositi ochelari de soare cu filtru împotriva razelor ultraviolete. Purtati palarii, sepci sau umbrele pentru a va proteja de caldura sau vant. De asemenea, acestia trebuie purtati si în timpul practicării anumitor sporturi, dar și în timpul lucrului în grădină
- Spălarea regulată a mâinilor poate împiedica transferul unor bacterii de pe degete pe ochi. Infectiile incep cu mainile murdare si evitati frecarea ochilor.
- Asigurati-va ca aveti o lumina buna atunci cand cititi. Pentru televizor si calculator, folositi ochelari cu protectie speciala.
- Faceti exercitii ale ochilor, precum simpla clipire pentru a-i elibera de stres. Aceasta ajuta la lubrifierea naturala a ochilor. Pentru relaxarea si eliberarea tensiunii oculare, stati cu ei inchisi pentru 5 minute sau uitati-va la ceva de culoare verde.
- Investigarea imediată a iritațiilor de orice fel.Folositi picaturi de ochi daca acestea sunt prescrise de medicul dumneavoastra.
Controalele oftalmologice periodice sunt importante pentru a stopa evoluția bolilor.
Pentru un consult de specialitate ne puteți apela (022) 71 92 52/ 079 990 382