Vara este anotimpul când se manifestă cel mai des problemele ginecologice, mai exact, în sezonul cald riscul de apariție al afecțiunilor ginecologice crește cu până la 46%. Factorii de mediu, umiditatea și caldura, dar și purtarea hainelor neadecvate, din materiale sintetice și mulate, reprezintă factori de risc la care se adaugă transpirația și mersul la piscină. Apa din piscină, ca și costumul de baie ud sunt factori favorizanți ai afecțiunilor ginecologice. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni ginecologice în sezonul cald și cum pot fi prevenite acestea!
Infecțiile tractului urinar
Infecțiile urinare apar cu precădere vara ca urmare a temperaturilor ridicate ce favorizează procesul de transpirație și, implicit, deshidratarea organismului. Astfel se facilitează înmulțirea bacteriilor și apar infecțiile la nivelul tractului urinar, caracterizate prin usturime și durere la urinare, urinări frecvente, eliminarea unei cantități mici de urină, cu senzația de golire incompletă. De asemenea, urina poate fi tulbure și urât mirositoare. Primul și cel mai important pas în prevenirea infecțiilor urinare este hidratarea organismului, mai exact consumul a minim doi litri de lichide pe zi. Totodată, este binevenit sporirea consumului de fructe, acestea fiind bogate în antioxidanți, acționează ca o barieră în fața microbilor și bacteriilor.
Infecțiile fungice
Infecțiile fungice sunt cauzate de microorganisme, bacterii și ciuperci, care trăiesc în organism și se activează în condiții prielnice, fie sunt contactate din mediul exterior. Din acest motiv, vara apar cele mai dese manifestări de vulvovaginite micotice, categorie din care face parte și candida. Acestea apar ca urmare a distrugerii florei bacteriene vaginale, iar principalii factori de risc sunt caldura, transpirația excesivă, clorul din piscine, dar și materialul costumului de baie care reține umiditatea. Simptomele sunt mâncărimi în zona intimă, senzație de arsură și scurgeri vaginale anormale. Prevenirea afecțiunilor ginecologice pe timp de vară impune o igienă intima adecvată. Se recomanda folosirea gelurilor si a servetelelor speciale, cu Ph neutru, pentru igiena intimă, dar și purtarea lenjeriei din bumbac. De asemenea, este recomandat la fiecare ieșire din piscină să se faca duș și pe cât posibil să se reducă timpul de purtare a costumului de baie ud.
Foliculita și firele de păr crescute sub piele
Foliculita este o inflamație a firului de păr care se caracterizează prin apariția unor erupții pustuloase, însoțite de mâncărime și usturime. Cu toate ca în majoritatea cazurilor este asociată cu epilatul, bacteria Pseudomonas aeruginosa, regasita cel mai frecvent în mediul umed asociat piscinelor, este factorul declanșator. Prin urmare, epilatul în zona intimă înainte de a merge la piscină crește riscul de apariție a foliculitei. O altă situație neplăcută cauzată de epilare sunt firele de păr crescute sub piele, situație favorizată de depunerea celulelor moarte la suprafață. Din acest motiv se recomandă ca procesul de epilare să fie însoțit și de exfoliere.
Bolile cu transmitere sexuală
Vara nu este doar sezonul piscinelor, dar și sezonul distracțiilor, iar riscul de contactare a unei boli cu transmitere sexuala crește considerabil. Relatțile sexuale ocazionale, cu parteneri noi și necunoscuți, pot avea consecințe nefaste asupra organismului. De la vaginoze bacteriene și până la gonoree, Chlamydia trachomatis, care ocupa primul loc printre bolile cu transmitere sexuală, și chiar HIV, bolile cu transmitere sexuală nu iarta pe nimeni. Singura modalitate de prevenție a acestora este folosirea prezervativului.
Nu lăsați afecțiunile ginecologice să vă strice planurile de vară!
Adresarea la timp la medicul ginecolog este un pas important în menținerea sănătății femeii.
Vizita la medicul specialist înseamnă efectuarea unui şir de explorări clinice şi paraclinice, prescrierea tratamentelor și investigațiilor necesare.
Pentru a afla mai multe detalii sau pentru a face o programare la medicul specialist ne apelați la 079990382.
We will call you back soon