Cu siguranță te-ai confruntat măcar o dată cu disconfort vaginal, dar a trecut de la sine și nu ți-a ridicat prea multe semne de întrebare. Află că simptome precum pruritul genital, durerile în zona pelvină sau secrețiile vaginale abundente pot indica prezența unei infecții vaginale, ce necesită întotdeauna tratament specializat. Infecțiile vaginale nu trec de la sine niciodată și netratate, pot avea consecințe grave.
Dacă după ce citești informațiile de mai jos, ai motive să bănuiești că ai o infecție intimă, apelează cât mai repede la un medic ginecolog pentru depistarea și tratarea problemelor. Nu îți crea iluzii că va trece! De multe ori se ameliorează simptomele, dar germenele rămâne în organism și riști să îl transmiți și partenerului tău. Și foarte important: cele mai multe dintre infecțiile genitale se tratează ușor cu antibiotice și soluții locale, însă netratarea lor poate avea efecte grave asupra organismului.
Ce sunt infecțiile vaginale?
Infecția vaginală se instalează atunci când este destabilizat echilibrul micromediului vaginal de către o bacterie, care afectează aciditatea pH-ului și implicit, scade numărul de lactobacili vaginali.
Conform OMS, 90% din cazurile de infecții vaginale sunt diagnosticate cu vaginită bacteriană, trichomoniază și candidoză. Doar medicul specialist îți poate spune cu precizie ce tip de infecție genitală ai dezvoltat, mai ales că majoritatea simptomelor sunt de multe ori aceleași.
Cum apar infecțiile vaginale?
De cele mai multe ori, infecțiile vaginale sunt contactate în urma unui raport sexual neprotejat cu parteneri care poartă bacterii. Printre cauzele dezvoltării unei astfel de complicații se numără și tratamentele cu antibiotice, utilizarea pilulelor contraceptive, un sistem imunitar deficitar, utilizarea preparatelor intravaginale și spermicidelor, o igienă intimă excesivă sau necorespunzătoare, obezitatea, parfumurile sau tampoanele și obiectele străine introduse intravaginal.
Simptomele cele mai frecvente ale infecțiilor intime
Dacă observi astfel de modificări, este necesar să efectuezi cât mai rapid un examen de secreție vaginală.
Cum previi infecțiile vaginale?
Cel mai cunoscut mod prin care poți contacta o infecție vaginală este raportul sexual neprotejat, mai ales în cazul unor parteneri multipli. Infecțiile vaginale sunt des denumite infecții cu transmitere sexuală tocmai pentru că acesta este principalul motiv al îmbolnăvirii.
Fii precaută și însușește-ți aceste obiceiuri pentru a preveni apariția infecțiilor intime:
Care este tratamentul infecțiilor vaginale?
Reține că orice infecție se transmite prin contact sexual neprotejat, dar sunt unele ale căror cauze sunt la început de natură fungică, pentru ca mai apoi să devină sursă de infecție pentru partenerul sexual, în timp ce altele sunt preluate majoritar prin raport sexual cu persoane purtătoare de virus.
Nu te baza pe sfaturile primite de la prietene și rude pentru a trata o infecție vaginală. Nu trata cu superficialitate această problemă, deoarece o infecție ignorată poate duce la complicații grave.
Soluția recomandată pentru tratarea oricărui tip de infecție vaginală este să consulți un medic ginecolog, care îți va recomanda un tratament personalizat. La Centrul Medical ProMED poți efectua oricând o consultație ginecologică în urma căreia vei primi un diagnostic corect și de încredere și vei ști practic ce ai de făcut mai departe.
Pentru programare la medic ginecolog și/sau pentru mai multe informații ne apelați: 079990382 sau 022 71 92 52.
We will call you back soon